Vilijaana

Muistoissamme
15.04.2015 - 25.02.2018

Perustiedot

Nimi:Vilijaana, "Vilja"
Rotu:Suomenpienhevonen
Sukupuoli, säkä:Tamma, 146cm
Syntymäaika:15.04.2015  
Väri:Musta
Rekisterinumero:VH15-018-1732
Painotus:Esteratsastus
Koulutustaso:Helppo B, 120cm
Omistaja:Jenny (VRL-12948)
Kasvattaja:Elina Kemppainen (evm)

VIR MVA Ch, VSN World Ch, KTK-II, ERJ-I, SLA-I, Jälk. B

11.03.2016 myönnetty VSN Champion- arvonimi
07.04.2016 myönnetty VIR MVA Ch- arvonimi
20.04.2016 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 75p. KTK-II
11.01.2017 myönnetty VSN National Champion- arvonimi
29.11.2017 myönnetty VSR:n Jälkeläisluokka B- arvonimi
20.12.2017 myönnetty VSN World Champion- arvonimi
31.12.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 103,5p. ERJ-I
20.01.2018 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 96p. SLA-I

Luonne

Vilja on varsinainen vauhtiveikko. Tämä pieni ja pippurinen pöpipää on varsinainen estekenttien ruusukehai, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi minkään paikan tullen. Viljalta ei vauhti todellakaan lopu kesken, eikä se kyllästy ratsastukseen ikinä - etenkään esteradalla. Tamma osaa olla kuitenkin myös varsinainen jäärä, eikä suomenhevosen junttimaisuutta todellakaan jää uupumaan. Tästä kaikesta huolimatta Vilja on mitä ihanin ja sympaattisin pieni pässinpää, joka sulattaa ihmisen kuin ihmisenkin sydämen.

Viljassa on kuitenkin sellainen yksi pieni miinuspuoli, että se ei todellakaan osaa seisoa pitkää aikaa paikallaan hosumatta mistään. Tämä pieni AD/HD-lapseksi sanottu hevosneiti osaa olla erityisen ylivilkas, toisinaan jopa rasittava eritoten hoitotilanteissa, joissa sen pitäisi osata seisoa nätisti paikallaan. Jos tammaa haluaa siis hoitaa ilman murtuneita varpaita tai syötyjä vaatteita, se kannattaa ehdottomasti sitoa kiinni hoidon ajaksi. Jos et tätä tee, Vilja tosiaankin seilaa ympäri karsinaa, pureskelee ja imeskelee vaatteita ja tuuppii hoitajaansa minkä ehtii. Suitsiessa Vilja yleensä nostelee päätään, eikä haluaisi avata suutaan ilman tappelua. Satulaa laittaessa tamma yrittää väistellä sitä minkä vain ehtii ja vyötä kiristäessä pullistaa mahansa kunnon tynnyriksi. Onneksi hoitotilanteet onnistuvat muuten mukisematta: Vilja on nimittäin kiltti, eikä tarkoituksella tee pahaa ihmiselle. Se on miltei aina odottamassa korvat hörössä innostuksesta, ja onkin erittäin utelias kaikkia ihmisiä kohtaan.

Ratsastaessa tämä neitonen osaa olla hyvinkin yllättävä pakkaus: joko se kaakattaa menemään normaaliin tapaansa, eikä niinkään kiinnostu ratsastajan toimista, tai vaihtoehtoisesti se toimii äärettömän tyylikkäästi, kuuliaisesti ja reippaasti. Vauhdikkuutta tästä tammasta ei missään tilanteessa tule puuttumaan, mutta toisinaan ratsastajan kuuntelemisessa voisi olla parantamisen varaa. Viljalla on joskus tapana kaahottaa menemään minkä kintuistaan pääsee, erityisesti esteillä, joista se nauttii suunnattomasti. Kouluratsastuksessa neiti voi olla varsinainen tahmatassu, jolloin sen kanssa joutuu todellakin tekemään työtä, että se muuttuu rautakankia ihmeellisemmäksi ratsuksi. Tämän vuoksi tamma on enemmän painottunut esteratsastukseen, vaikka vanhempien puolesta kouluratsastuskin olisi ollut vaihtoehto. Esteillä sulavat liikkeet ovat arkipäivää, eikä ole todellakaan ihme, jos Vilja kääntyisi esteradalla vaikka kolikon päällä. Se tekee siitä erittäin mukavan ratsastettavan, mutta ilmaiseksi se ei anna ratsastajalleen mitään, milloinkaan.