virtuaalihevonen

Muistoissamme 01.09.2016 - 22.02.2019

Diabolic White

KTK-II

"Pessi" on ruunikko fwb ori, säkäkorkeudeltaan 170cm
syntynyt 01.09.2016    (8v 01.03.2017)
kasvattanut Whitehall (VRL-08808), omistaa J. Routamaa (VRL-12948)
koulupainotteinen, koulutustaso: Grand Prix
VH16-031-0742


© Kasvattaja
Meriitit


Hevosten kantakirjaustilaisuus 20.01.2017
19 + 18 + 19 + 17 = 73p / KTK-II

Ratsuhevosten laatuarvostelu 08.05.2017
43,889% / Quintessential

Polveutuminen & jalostuskäyttö


i. Demon Days
fwb, m, 170cm -- KTK-I
ii. Abaco van der Abt
trak, m, 171cm -- ei virtuaalimaailmassa
iii. Domenico Alberti
ei virtuaalimaailmassa
iie. Chantilly Codex
ei virtuaalimaailmassa
ie. Ars Nova
fwb, rn, 173cm -- ei virtuaalimaailmassa
iei. Waitangi
ei virtuaalimaailmassa
iee. Tahitian
ei virtuaalimaailmassa
e. Fringe Division
fwb, km, 170cm -- KTK-II
ei. General Broyles
fwb, m, 172cm -- ei virtuaalimaailmassa
eii. October
ei virtuaalimaailmassa
eie. Brigardier
ei virtuaalimaailmassa
ee. Miss Farnsworth
hann, km, 166cm -- ei virtuaalimaailmassa
eei. Walter B.
ei virtuaalimaailmassa
eee. Farcry DOW
ei virtuaalimaailmassa

1-polvinen

Pessin isänisä, Abaco van der Abt on musta, 171 cm korkea trakehnerori joka on tehnyt merkittävän kilpailu-uran kouluratsastuksen Grand Prix tasolla. Ori oli lupaava jo varsana, jolloin se voitti useita ikäluokkakilpailuita ja jatkoi menestymistä yhä avoimissa luokissa voittaen muun muassa kolme peräkkäistä World Cup kilpailua. Ori tunnetaan kouluratsastuspiireissä varmasta luonteestaan, sekä energisestä liikkumistavastaan jonka lisäksi sen ratsastajan tiedetään kuvailevan oria useasti lauseella "Abaco van der Abt on fantastinen ori, joka antaa kilpailumatkoilla aina sataprosenttisesti kaikkensa." Tänäpäivänä Abaco van der Abt on jättänyt kilpailuareenat jälkeläisilleen, ja keskittyy lähinnä tammojen tapaamiseen. Ori on hyväksytty useiden puoliverirotujen jalostukseen, mutta se astuu pääsääntöisesti vain trakehnertammoja sukulinjojen yhteneväisen linjan säilyttämiseksi. Jälkeläisiä Abaco van der Abtilla on tällä hetkellä 20 kappaletta, joista suurin osa vaikuttaa kouluratsastuksen luvatussa maassa Saksassa. Abaco van der Abtin tiedetään jättävän varsoilleen hyvää, kilpailu-urheiluun sopivaa luonnetta sekä vahvaa liikelaajuutta.

Pessin Isänisänisä Domenico Alberti on musta, 171 cm korkea kantakirjapalkittu trakehnerori, joka polveutuu hyvin vanhanaikaisesta trakehner-sukulinjasta. Domenico Alberti oli aikansa legenda, joka kilpaili hyvin tuloksin aina Grand Prix tasolla asti. Valitettavasti orin ura päättyi kilpailumatkalla tapahtuneeseen onnettomuuten, jossa orin vasemman etujalan hankoside sai vakavan vaurion. Domenico Alberti ehti jättää ennen raskasta lopetuspäätöstä muutaman hienon jälkeläisen, joista mainittavimpia on ehdottomasti World Cup tasolla kisanneet ori Abaco van der Abt sekä tamma Bionce. Pessin Isänisänemä Chantilly Codex on rautias, 168 cm korkea trakehner, joka polveutuu osittain vanhanaikaisista ja osittain nykypäiväisistä sukulinjoista. Chantilly Codex oli eläessään Saksalaisen kouluratsastusclubin omistama hevonen, jolla kilpailtiin aina Intermediaite-tasolle asti. Chantilly Codexin kerrotaan olleen luonteeltaan helppo ja leppoisa hevonen, joka nautti yleisön eteen pääsystä jonka johdosta tamma olikin aina parhaimmillaan kilpailutilanteissa. Chantilly Codex jätti jälkeensä vain yhden jälkeläisen, sillä monen harmiksi tamma ei tiinehtynyt uudelleen lukuisista yrityksistä huolimatta vanhoilla päivillään.

Pessin isänemä Ars Nova on ruunikko, 173 cm korkea I-palkinnolla kantakirjattu suomalainen puoliveritamma, joka on saanut useissa tammanäyttelyissä ja laatuarvosteluissa yhdeksän ja kymmenen pisteen rivistöjä muun muassa rungosta, jaloista ja liikkeistä. Ars Nova huutokaupattiin vain kolme vuotiaana kantavana ollessaan lähes 30 000 euron kauppahintaan Suomesta Saksaan, jossa tamma pääsi asumaan tunnetun World Cup tason kouluratsastajan talliin. Varsomisen jälkeen tätä herkkää ja melko kuumaa tammaa alettiin ratsuttamaan kilpailuja silmällä pitäen, ja vanhetessaan tamma on kilpaillut aina Grand Prix-tasolla asti. Upean ja menestyksekkään kilpauran päätteeksi Ars Nova on siirtynyt uudelleen jalostuskäyttöön, ja sillä on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan kolme jälkeläistä.

Pessin Isänemänisä Waitangi on musta, 174 cm korkea saksalaissyntyinen trakehnerori, joka polveutuu osittain englantilaisesta täysiverisestä. Waitangi oli kevytrunkoinen, melko pitkäjalkainen hevonen, joka teki hajanaisen kilpailu-uran Grand Prix tasolla. Koska ori oli ratsastaessa herkkä ja kuuma, oli sopivan ratsastajan löytäminen vaikeaa - loppujen lopuksi kokenut kouluratsastaja Axel Butler kiinnostui orista, jonka ansiosta orille saatiin viimeiset kilpailuvuodet yhteneväiseksi ja tuloksiltaan nousujohdanteiseksi. Pessin Isänemänemä Tahitian on ruunikko, 175 cm korkea suomalainen puoliveritamma, joka polveutuu vanhanaikaisista sukulinjoista, joissa yhdistyy muun muassa suomalainen puoliverinen, trakehner sekä englantilainen täysiverinen. Herkkä, mutta yhteistyökykyinen Tahitian ostettiin yhdeksän vuotiaana huutokauppatilaisuudessa Suomen maajoukkueeseen, jossa tamma ehti kilpailla jopa kuusi upeaa kautta. Kilpailu-uran päätteeksi Tahitian matka kulkeutui uudelleen kasvattajalleen, jossa tamma viettää tänäänkin rauhallisen, vanhan hevosen eläkepäiviä. Ennen eläkeikää tammalla teetettiin kolme upeaa varsaa, joista menestynein on tamma Ars Nova.

Pessin emänisä General Broyles oli Lehtomäen tilan ensimmäisiä kasvatteja. Mustan oriin emä on tilan jalostustyön kantatamma, joten ensimmäinen orivarsa haluttiin jättää kotiin kasvamaan. General Broylesilla oli säkäkorkeutta peräti 172 senttiä, vaikka sen vanhemmat olivat pienikokoisempia. Ominaisuuksiltaan ori oli melkeinpä täydellinen sekoitus vanhempiensa hyvistä puolista. Isältään General Broyles peri näyttävän ulkonäön sekä lahjat aivan kouluratsastuksen huipulle. Emän puolelta tuli hillitty ja yhteistyökykyinen luonne, jonka ansiosta oriitta oli aina miellyttävä käsitellä. General Broyles ehti kilpailla kotimaassa ja ulkomailla saaden hyviä sijoituksia korkeamman tason kouluratsastusluokista. Ori oli jo tekemässä läpimurtoaan Grand Prix -tasolla ruotsalaisen ratsastajansa kanssa, kunnes nousujohteinen taival tyssäsi loukkaantumiseen. Oriin vasen takajalka ei koskaan toipunut entiselleen. General Broyles ruunattiin ja siitä tuli taitava ratsu rauhalliseen harrastuskäyttöön. Ennen ruunausta ori oli ehtinyt saada kuusi jälkeläistä, jotka jäivät sen ainoiksi varsoiksi. Jo nyt on voinut huomata kouluradoilta, että oriin lahjakkuus on siirtynyt jälkikasvulle.

Pessin emänisänisä October oli näyttävä ruunikko holsteininhevosori, jonka säkäkorkeus oli 169 cm. Saksalaisessa siittolassa syntynyt ori oli elämänsä ensimmäisten vuosien ajan kuin mikä tahansa muu siittolan kasvateista. October oli toki perinyt vanhemmiltaan erinomaisen rakenteen, mutta se ei vaikuttanut omaavan erityistä lahjakkuutta. Lisäksi ori oli luonteeltaan haastava, joten sen ruunaamista harkittiin useampaan otteeseen. October tarvitsi aikaa ja oikean ihmisen kehittyäkseen parempaan suuntaan. Eräs kokenut ratsuttaja, joka oli työskennellyt jo vuosia siittolassa, ei halunnut menettää uskoaan hevosen suhteen. Hän omistautui oriin kouluttamiselle, ja vähitellen tuloksia alkoi näkyä. Octoberin luonne tasaantui. Samalla selvisi, että ori oli perinyt vanhemmiltaan ulkonäön lisäksi hyviä kouluratsun ominaisuuksia. Octoberille hankittiin oma ratsastaja, jonka kanssa se kilpaili – menestyksekkäästi aina Grand Prix -tasolla asti. Oriin jälkikasvua voi nykyään nähdä kilpakentillä. Sanotaan, että monet varsoista olivat isänsä tavoin hieman hitaita kehittymään, mutta ovat myöhemmin puhjenneet kukkaan. Pessin emänisänemä Brigardier syntyi saksalaisessa siittolassa, josta se myytiin nelivuotiaana kansainvälisestikin tunnetulle kouluratsastajalle. Punarautias holsteininhevostamma kasvoi ratsastajan tallissa ja osallistui ensimmäisiin kilpailuihinsa hänen kanssaan. Säkäkorkeutta 165 cm:ä omanneella tammalla ei kuitenkaan riittänyt lahjoja aivan kouluratsastuksen korkeimmalle tasolle. Parhaimmillaan Brigardier kilpaili Intermediate I -luokissa, joissa se keräsi hyviä sijoituksia. Tamma siirtyi vähitellen kouluratsastajan suojattien opetusmestariksi, jonka kanssa nuoret tulokkaat saattoivat kokeilla kykyjään vaativimmissa luokissa. Yksi suojateista sattui olemaan puoliksi suomalainen nainen, joka ihastui Brigardierin hyvään luonteeseen. Nainen osti tamman ja muutaman Saksassa vietetyn vuoden jälkeen hän palasi kotiin oma hevonen mukanaan. Brigardierilla oli aluksi vaikeuksia sopeutua uuteen kotiinsa, mutta ajan kanssa siitäkin selvittiin. Tamman omistaja aloitteli suomalaisten puoliveristen kasvatusta, ja Brigardierista tuli jalostustyön kantatamma. Jälkikasvulleen tamma on periyttänyt ainakin hyvää luonnettaan. Brigardier eli kunnioitettavaan 23 vuoden ikään ja menehtyi lopulta omassa karsinassaan yön aikana.

Pessin emänemä Miss Farnsworth syntyi tunnetussa saksalaisessa siittolassa. Hannovertamma oli yllättävän siro ja pienikokoinen siihen nähden, että sen vanhemmat olivat rakenteeltaan kookkaampia. Tamman säkäkorkeus oli 166 cm:ä. Kimo tamma myytiin jo nuorena omaa valmennustallia pitävälle takavuosina menestyneelle kouluratsastajatähdelle. Uusi omistaja satsasi tosissaan Miss Farnsworthin koulutukseen, sillä hän näki tammassa paljon potentiaalia. Kilpauran alkaessa menestystä ei tullut heti, mikä herätti joissakin epäilyksiä hevosta kohtaan. Omistaja kuitenkin jaksoi uskoa tammaan, ja vähitellen hänen uskonsa palkittiin. Miss Farnsworthia kokeili useampikin ratsastaja, mutta lopulta yhteinen sävel löytyi vastikään tasokkaampiin luokkiin siirtyneen nuoren saksalaisen ratsastajalupauksen kanssa. Hänen kanssaan Miss Farnsworth kilpaili Grand Prix -tasolla menestyksekkäästi. Vuosien varrella tamma päätyi suomalaisen sijoittajan omistukseen ja sitä kautta Lehtomäen tilalle. Tässä vaiheessa tamman kilpaura loppui, sillä ikää oli jo kertynyt ja jalkavaivojakin oli. Miss Farnsworth sai Suomessa kaksi varsaa, kumpikin tammoja. Kaksi aiempaa varsaa syntyivät Saksassa.

Pessin emänemänisä Walter B oli suomalainen puoliverinen, jolla oli säkäkorkeutta 169 cm. Ori syntyi Suomessa tilalla, jossa puoliverikasvatuksen lisäksi toimi ratsastuskoulu. Jos ori ei olisi tullut niin hyvästä suvusta ja omannut niin hyviä kouluratsun piirteitä, olisi se luultavasti päätynyt jossain vaiheessa ratsastuskoulun tuntihevoseksi. Kimo ori oli ulkomuodoltaan varsin näyttävä tapaus ja se menestyi hienosti näyttelyissä. Walter B palkittiin kantakirjaustilaisuudessa I-palkinnolla. Näyttelymenestyksen ja hyvän luonteen ansiosta Walter B oli suosittu siitosori, jolla on kymmeniä varsoja yksistään Suomessa. Kouluratsastuskentillä ori pärjäsi hienosti Intermediate-tasolla. Se starttasi myös Grand Prix -luokissa, mutta niissä menestys jäi saavuttamatta. Walter B myytiin 12-vuotiaana Ruotsiin, jossa sillä ratsasti nuori kouluratsastajalupaus. Walterin kanssa ratsastaja nousi kilpailemaan tasokkaammissa luokissa. Ori pääsi viettämään ansaittuja eläkepäiviään 17-vuoden iässä, jolloin jalkavaivat estivät sen kilpauran jatkumisen. Tästä eteenpäin Walter oli parin vuoden ajan jalostuskäytössä. Sen jälkikasvua löytyy Pohjoismaista, Suomen lisäksi eniten Ruotsista. Pessin emänemänemä Farcry DOW oli suurikokoinen ruunikko, jonka säkäkorkeus oli 171 cm. Hannovertamma syntyi saksalaisessa siittolassa, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti hyvänä hannoverinhevosten kasvattajana. Tamman elämän alkutaival oli valitettavan hankala, sillä sen emä menehtyi pian varsomisen jälkeen. Farcrylle etsittiin sijaisemä, joka kaikkien helpotukseksi hyväksyi vieraan varsan. Farcry oli jo pienestä pitäen paljon tekemisissä ihmisten kanssa, koska sitä ruokittiin välillä maidonvastikkeella. Varmaankin ainakin osittain sen takia tammalla oli myöhemmin hankaluuksia sopeutua lajitovereiden seuraan esimerkiksi laitumella ollessa. Hankala alku kasvatti hevosesta varsinaisen sisupussin, joka oli luonteeltaan oikea taistelija. Kilpakentillä tamma oli valmis tekemään kaikkensa ratsastajan eteen, kunhan keskinäinen luottamus hevosen ja ratsastajan välillä oli kunnossa. Farcry kilpaili korkeimmillaan Intermediate II -tasolla, jolla se menestyi hienosti. Kilpailuista kotiuduttiin usein palkintojen kera. Farcry oli koko elämänsä ajan kasvattajansa omistuksessa, vaikka ratsastajat vaihtuivatkin vuosien varrella. Tamma sai neljä jälkeläistä, jotka kaikki jatkavat emänsä jalan jäljissä kouluradoilla.

Isän sukuselvistys © VP, emän sukuvelvitys © kasvattaja

Jälkeläiset


  Double White Chocotale Oasis
fwb-t.   29.10.2016
e. White Nagini
om. Jere (VRL-14433)

Kilpailu- & näyttelymenestys


Porrastetut kilpailut
#ID Laji Koulutustaso Taso Yhteispisteet
VH16-031-0742 Kouluratsastus Grand Prix 11 6617.98p.
Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
0.00p. 0.00p. 2664.98p. 3953.00p. 0.00p.

Kouluratsastus: 43 sijoitusta, voittoja 8
01.   01.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   2/30
02.   02.10.2016   KRJ   Coco Warmbloods   Grand Prix   2/30
03.   02.10.2016   KRJ   Giaya   Grand Prix   2/30
04.   03.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   2/30
05.   03.10.2016   KRJ   Coco Warmbloods   Grand Prix   4/30
06.   04.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   2/30
07.   04.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   5/30
08.   05.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   5/30
09   05.10.2016   KRJ   Giaya   Grand Prix   5/10
10.   06.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   1/30
11.   06.10.2016   KRJ   Pinjan yksäritalli   Grand Prix   1/13
12.   07.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   5/30
13.   07.10.2016   KRJ   Coco Warmbloods   Grand Prix   4/30
14.   07.10.2016   KRJ   Giaya   Grand Prix   4/30
15.   07.10.2016   KRJ   Giaya   Grand Prix   1/30
16.   07.10.2016   KRJ   Pinjan yksäritalli   Grand Prix   2/15
17.   08.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   4/30
18.   08.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   4/30
19.   08.10.2016   KRJ   Coco Warmbloods   Grand Prix   5/30
20.   08.10.2016   KRJ   Coco Warmbloods   Grand Prix   3/30
21.   08.10.2016   KRJ   Pinjan yksäritalli   Grand Prix   1/13
22.   09.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   3/30
23.   10.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   2/30
24.   10.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   1/30
25.   12.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   4/30
26.   12.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   5/30
27.   12.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   3/30
28.   13.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   4/30
29.   14.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   4/30
30.   14.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   4/30
31.   15.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   1/30
32.   16.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   4/30
33.   16.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   1/30
34.   17.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   5/30
35.   19.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   2/30
36.   19.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   5/30
37.   20.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   1/30
38.   21.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   4/30
39.   24.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   4/30
40.   26.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   4/30
41.   26.10.2016   KRJ   Serellenders   Grand Prix   5/30
42.   30.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   2/30
43.   30.10.2016   KRJ   Wyrda Horses   Grand Prix   2/30

Näyttelyt
Virtuaalinen Näyttelyjaos Virtuaaliset Show-Näyttelyt Muut näyttelyt
05.02.2017   VSN   Micram Raceponies   tuom. dookie   RCH
10.05.2017   VSN   Miche'Le Warmbloods   tuom. dookie   RCH
15.05.2017   VSN   Miche'Le Warmbloods   tuom. Sirpa   RCH
31.05.2017   VSN   Adina   tuom. taffel   RCH
11.08.2017   VSN   Miche'Le Warmbloods   tuom. dookie   RCH
07.05.2018   VSN   Oldfinion Dressage   tuom. reibili   RCH
11.05.2018   VSN   Duán Stable   tuom. dookie   RCH
Valmennukset & päiväkirja


Ensikohtaaminen, kirjoittanut omistaja

Jokainen allekirjoittaneen tunteva järkevä ihminen tietää, että mua ei saa päästää yksinään hevoskaupoille. Pienenä vinkkinä annan: älä usko, vaikka kuinka sanoisin, etten yhtäkään hevosta aio tuoda kotiin. Samalla verukkeella, jota olen useasti aiemminkin käyttänyt, pääsin taas yksin katsastamaan hevostarjontaa - tällä kertaa Whitehalliin. Kai tuo parempi puoliskoni uskoi, etten sortuisi ostoksiin, kun ei ollut suomenhevosmarkkinat kyseessä. No väärässä taas oli.

Ajatuksena ihan todella oli lähteä vain katsomaan tarjontaa, ehkä pistämään korvan taakse joitain upeita yksilöitä, joita joskus tulevaisuudessa voisin kysellä jo omistamieni puokkien Charlien ja Mimmin puolisoiksi. Mutta kun eteeni astui tummanpuhuva ruunikko ori, olin myyty. Diabolic White, tuo hutera jalkainen orivarsa tepasteli emänsä Fringe Divisionin vierellä kuin kuninkaalliset konsanaan. Kai se tiesi, että ympärillä olevat ihmiset katsoivat juuri häntä ja poika pistikin pystyyn kunnon shown. Se pörhisti rintaansa ja tepasti näyttävin askelin emänsä rinnalla ympäri pientä tarhaa, joka tätä tilaisuutta varten oli pystytetty Whitehallin ulkokentälle.

En tiedä mikä Pessissä viehätti. En ole koskaan ollut kiinnostunut koulupuokeista, mutta tämän orin kohdalla olin välittömästi valmis tekemään poikkeuksen. Kyllä sitä kai voi sanoa, että tuli tehtyä tarjous vähän hetken mielijohteesta, mutta kun asiaa tarkemmin pohdin, ei se mua kaduttanut. Niin hienoista vanhemmista kuin Pessi on, voisin varmasti olla jonakin päivänä hyvin ylpeä kutsuessani itseäni orin omistajaksi.
Viikkoa myöhemmin sain puhelinsoiton Narielta, Whitehallin omistajalta. Tarjoukseni Pessistä oli hyväksytty ja saisin hakea orin uuteen kotiin heti, kun se olisi vieroitettu emästään. Ja kun viimein tuo päivä koitti, jolloin Pessi tulisi kotiin, olin saanut miehenkin jo innostumaan. Ajoimme yhdessä Whitehalliin, allekirjoitimme tarvittavat paperit ja lastasimme Pessin traileriin. Narien lämpimän käden puristuksen jälkeen, lähdimme kotimatkalle, jonka aikana puhuimme innoissamme tulevaisuudesta - meidän suunnitelmistamme Pessin varalle.
Tausta © Séan Mackey ((CC BY 2.0))