Nepenthe's Charming

Muistoissamme
20.01.2014 - 12.01.2017

Perustiedot

Nimi:Nepenthe's Charming, "Charlie"
Rotu:Holsteininhevonen
Sukupuoli, säkä:Ori, 166cm
Syntymäaika:20.01.2014  
Väri:Rautias
Rekisterinumero:VH14-044-0071
Painotus:Este-/kenttäratsastus
Koulutustaso:CIC4: ko: VaA, re: 160cm, me: 120cm
Omistaja:Jenny (VRL-12948)
Kasvattaja:Kerppa (VRL-00631)

KTK-II, ERJ-I, EV-I

20.04.2014 Estevarsojen arviointitilaisuus 45p. EV-I
28.05.2017 Hevosten kantakirjaustilaisuus 74p. KTK-II
30.04.2015 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 108,5p. ERJ-I

Luonne

Jos tätä oria pitäisi luonnehtia lyhyesti ja ytimekkäästi, sanoisin, että se on kova jätkä, jolle muut orit eivät uskalla - tai viitsi - ryppyillä. Toisinaan kyllä ihmisilläkin riittää työtä pitää ori kurissa, sillä se on varsinainen energiapakkaus. Kisakentillä rautias ori tunnetaan nimellä Nepenthe's Charming, mutta kotiväelle herra on ihan vain Charlie. Tämä ori ei todellakaan ole se kaikkein helpoin hevonen, mutta ei sitä voi muuta kuin rakastaa. Charlie tuppaa testaamaan uusia ihmisiä ja tuntuu oikein nauttivan siitä. Tuttujenkin työtä on hauska aina välillä hankaloittaa, mutta jos sille näyttää nopeasti ettei pahiksen leikkiminen oikeasti kannata, orista kuoriutuu loppujen lopuksi kuitenkin hieno ratsu. Charlien kanssa työskennellessä on hyvä muistaa olla napakka, päättäväinen ja jämpti. Kun tälle herralle ei anna periksi vaan näyttää sille kuka oikeasti on se pomo, ori luovuttaa lopulta ja alkaa käyttäytymään yllättävänkin kiltisti. Orimaisuutta Charliesta ei kuitenkaan saa pois kirveelläkään - tutunkin hoitajan kanssa herra sortuu aina silloin tällöin karkaamaan kohti ihastuttavia tammoja, ryppyilemään toisille oreille ja osoittamaan mieltään harjatessa. Pohjimmiltaan Charlie on kuitenkin tosi ihana - haasteita löytyy, mutta kunnon tutustumisen jälkeen kuoren alta alkaa paljastua myös hyvän ja kiltin hevosen piirteitä.

Charlien hoitaminen - etenkään ensimmäisellä kerralla - ei ole ruusuilla tanssimista. Jo nähdessään hoitajan lähestyvän harjapakki kädessään, Charlie näyttää mitä mieltä se koko hommasta oikein on - ori kääntää takapuolensa karsinan ovea kohti. Paras tapa harjata ori, on tuoda se ulos karsinasta ja sitoa hyvin tiukasti kiinni käytävälle. Charliella on nimittäin ikävä tapa yrittää hivuttautua karsinasta karkuun - jos oria hoitaa siellä on se ehdottomasti sidottava kiinni tai karsinan ovi on pidettävä tiukasti suljettuna. Muuten saattaa nähdä otin hännän vilahtavan kohti tallin ovea. Käytävälläkään Charlieta ei missään tilanteessa saa jättää täysin huomiotta, sillä herra on jotenkin onnistunut avaaman jos jonkinsortin solmuja. Harjapakkikaan ei välttämättä ole täysin turvassa, jos se tämän herran ulottuville jää - nyrpeä poika saattaa hajottaa sen astumalla reippaasti päälle. Tutun hoitajan kanssa ori ei enää temppuile niin paljon ja sen saa jopa harjattua ennätysvauhdissa. Tuntemattomia ihmisiä kehotetaankin varaamaan runsaasti aikaa tämän herran hoitamiseen. Vaikka kyllä Charlien saa jokseenkin käyttäytymään tuntemattomankin ihmisen käsittelyssä, jos sitä vain komentaa ankarilla huomautuksilla.

Varustaminen Charlien kanssa sujuu aika sukkelasti, vaikkei ori siitäkään varsinaisesti nauti. Satulan vielä saa asetettua herran selkään helposti - jos ei oteta huomioon orin pientä tepastelua edes takaisin tai miltei harmitonta sivuhyppelyä - mutta satulavyön kiristäminen on sitten ensimmäinen ongelma. Charlie viskoo päätään hurjana edes takaisin korvat luimussa, joskus se saattaa jopa yrittää näykkäistä. Ori onkin pistettävä kunnolla takaisin ruotuun, jotta vyön saa kiristettyä. Kuitenkin jo muutaman varustamiskerran jälkeen Charlie viimein luopuu puremisaikeistaan uutta ihmistä kohtaan ja alkaa käyttäytyä jo melkein nätisti. Kuolaimetkaan eivät lukeudu orin suosikkeihin. Päättäväisen taiston jälkeen, Charlie kuitenkin luovuttaa ja aukaisee suunsa. Suitsien remmejä kiristäessä ori saattaa vielä hiukan urputtaa heiluttamalla päätään, mutta siinä vaiheessa taisto on jo aikalailla voitettu. Suojia ja pinteleitä ori ei jaksa tämän jälkeen enää edes huomioda, joten ne saa sujautettua herran jalkoihin ilman Charlielle tyypillistä järkyttävää protestointia.

Silloin kun Charliella on erittäin huono päivä, orin taluttaminenkaan ei ole mikään unelma. Joskus on huomattu, että hoitajat saattavat vetää jopa pitkää tikkua siitä, kuka tätä kuningasta leikkivää herraa tänään joutuu taluttamaan. On erittäin suositeltavaa jättää Charlielle riimu päähän tarhatessa, sillä muuten orin sisään tuominen hankaloittuu huomattavasti - varomaton taluttaja saakin yleensä pyydystellä hevosta tuntikaupalla tallipihalta kaurasankoa kolistellen. Taluttajan on pidettävä naru tiukasti kädessä, ja näytettävä orille, että karkaaminen tai muu riehuminen narun toisessa päässä ei hyödytä ketään. Jos ori kuitenkin alkaa kiskomaan itseään kohti vapautta, on taluttajan oltava valmiina ja komennettava Charlieta ankaralla äänensävyllä. Yleensä muutama napakka nykäisy narusta ja äänen selkeä korottaminen palauttaa tämän herran ruotuun hyvinkin nopeasti. Jos Charlielle näyttää kuka on pomo, se kulkee hyvinkin kiltisti edes yrittämättä mitään jekkuja. Huonoina päivinä tosin tutunkin taluttajan käskyt kaikuvat kuuroille korville, mutta annettakoon se kuitenkin orille anteeksi. Onhan meillä kaikilla joskus pahoja päiviä, jolloin ei voisi vähempää kiinnostaa kuunnella ketään eikä mitään.

Kun käsittelee Charlieta, olettaa varmasti että ori on samanlainen tapaus myös ratsastaessa. Osa hevosella ensimmäistä kertaa ratsastaneista onkin vetänyt kypärän poikkeuksellisen tiukalle ja varannut kaiken kannuksista turvaliiveihin ja erikoisraippoihin. Myönnettäkööt, ettei ori ole pikkutyttöjen unelmahevonen, mutta osaavan ratsastajan kanssa siitä kuitenkin kuoriutuu esiin aivan uusia puolia. Ensimmäinen kerta Charlien selässä on pahin - herra testailee ihmisiä myös ratsastaessa, eikä se päästä uusia tuttavuuksia helpolla. Ori pysähtelee, pelästyy olemattomia, kiihdyttää vauhtiaan, ei kuuntele apuja tai muuten vain sekoilee pitkin poikin saadakseen ratsastajansakin sekaisin. Ratsastaja ei kuitenkaan saa antaa Charlien temppuilulle periksi - pitää vain ratsastaa päättäväisesti ja näyttää orille, kuka määrää kaapin paikan. Kun orille tehdään selväksi, että ratsastajan testaaminen ei saa ihmistä pois herran selästä, Charliesta tulee kuin eri hevonen. Ahkera ratsastaminen orin selässä tuottaa tulosta - kun se tajuaa, että ratsastaja on ikään kuin läpäissyt testin, herra hyväksyy ihmisen myös selästä käsin johtajakseen ja alkaa kuunnella hyvinkin pieniä apuja. Charliella on mahtavat liikkeet - ne ovat matkaa voittavat ja näyttävät, mutta myös helpot istua ratsastajalle.

Charlie työskentelee kuuliaisesti ja ahkerasti, ja sen taidot esteratsastuksessa riittävät aina 160cm korkeudelle saakka. Charlie on taitava esteratsu, joka on ehdottomasti perinyt taitonsa vanhemmiltaan. Ori pysyy testitemppuilujensa jälkeen loistavasti ruodussa - enää se ei yritä mitään jekkuja, eikä edes kiihdytä turhaan vauhtiaan. Tutun ratsastajan kanssa Charlie ei tarvitse kovinkaan pitkää alkuverryttelyä - vain vähän lämmittelyä ja herra on jo heti valmiina tositoimiin. Maastossa ori kulkee melko rauhallisesti, mutta saattaa laukkapätkillä irrotella hieman turhan lujalla vauhdilla. Ratsastajan kannattaa myös luonnon helmassa varautua satunnaisiin pukkeihin, jotka Charlien mielestä ovat hyvin hauskaa piristystä normaaliin arkeen.

Yllättävää kyllä, traileri on Charlien lempipaikkoja. Sillä sekunnilla, kun ori tajuaa, että ollaan lähdössä pois tallialueelta, se suorastaan kirmaisee sisään traileriin ja jää tyytyväisenä mutustamaan heiniä matkan ajaksi. Matkat sujuvat useimmiten ongelmitta ja perille päästessä Charlien olisi aina päästävä ulos ensimmäisenä. Eläinlääkäri taas on ehkä Charlien pahin vihollinen. Ori luimistaa aina korviaan nähdessään vakioeläinlääkärin saapuvan, ja astelee taluttajan perässä nyrpeän näköisenä hänen käsittelyynsä. Charliella pitääin olla joku tutumpi ihminen tai pari pitelemässä herraa kiinni, sillä muuten hommista ei tule yhtikäs mitään - ori temppuilee ja remuaa eikä anna eläinlääkärin tehdä työtään rauhassa. Kengittäjä sen sijaan on orista mukavampi - karski mies on ilmeisesti jotenkin äijämäisempi kuin eläinlääkäri ja ori meneekin kengitykseen innokkaasti höristen - onhan sitä ilmeisesti kiva tavata muitakin kuin vain tallin omia poikia.

Muiden hevosten seura ei useinkaan miellytä Charlieta, varsinkin jos kyseessä on toinen ori. Tallin muut orit ovat tämän koviksen mielestä ärsyttäviä kilpailijoita, joille pitäisi näyttää, kuka tallipihalla oikein hallitsee. Toisten poikien joukossa on kuitenkin muutama, joista Charlie yllättäen pitää, ja niinpä ori yleensä tarhataankin näiden kahden kaveruksen kanssa. Muista oreista Charlie kannattaa pitää kaukana, sillä se on melkoinen riidanhaastaja, eikä säästele potkuja tai hampaita yrittäessään löylyttää vihollisiaan. Tammat taas ovat tämän herran mieleen, ja ori kannattaakin tarhata mahdollisimman kauas myös niistä. Charlie on sellainen naistenmies, jota aidat eivät estele tammojen kutsun kajahtaessa ilmoille. Ori on todellinen naistennaurattaja - astuessaan tammoja se juttelee tammalle hyvin pitkään, ja onpahan Charlie joskus yllätetty ojentamassa maukasta heinää aidan yli kivalle viereisessä tarhassa asuvalle tammalle.

Kisoissa käyminen on varmasti yksi Charlien lempipuuhista. Vaikkei sitä heti aavistaisikaan, ori nauttii huomiosta ja kisoissa se saa sitä yllin kyllin varsinkin radalla ollessaan. Kisoissa Charlie tapaa myös ihania tammoja, joille on kiva flirtata ja miltei jyrätä taluttaja alle. Ori kannattaa roudata ajoissa lämmittelyalueelle, jotta sen saa työtuntumaan ja unohtamaan taustalla olevan yleisön. Kun Charlien saa unohtamaan showmiehen elkeet, se työskentelee kuten kotonakin ja yrittää radalla parhaansa hurmatakseen tuomarit.