Tunnetuimmat hevos- ja ponirodut Suomessa

Ihminen kesytti hevosen yli 5 000 vuotta sitten, ja nykyään hevonen on tuttu näky eläintarhoissa, kotieläinpihoilla ja ratsastustalleilla. Ratsastusta harrastaa Suomessa jopa 150 000 suomalaista, ja raviurheilulla on oma vakiintunut kannattajakuntansa. Tässä artikkelissa kerromme tunnetuimmista ja käytetyimmistä hevos- ja poniroduista Suomessa.

Hevosrodut

Suomalaisille tutuin hevosrotu on todennäköisesti suomenhevonen, joka on myös maan ainoa oma jalostettu rotu. Suomenhevosessa yhdistyvät ratsu- ja työhevosen piirteet, ja se sopiikin hyvin maatalous- ja metsätöihin. Suomenhevosia käytetään myös paljon ratsastuksessa, ajossa ja vikellyksessä. Suomenhevosrotu jaetaan edelleen neljään pääluokkaan, joille kaikilla yhteistä on se, että hevonen on voimakas, monipuolinen ja miellyttämishaluinen. Suomenhevosta pidetään yleisesti tottelevaisena ja helposti käsiteltävänä rotuna. Suomenhevosten keskikorkeus on tyypillisesti noin 155 cm.

Ulkonäöltään suomenhevosesta poikkeaa merkittävästä arabianhevonen, joka on nimensä mukaisesti kotoisin Arabian niemimaalta. Tätä täysiveristä hevosrotua on jalostettu yli viiden tuhannen vuoden ajan, ja se onkin hevosroduista pisimpään pysynyt samanlaisena. Uljaan ulkomuotonsa vuoksi arabianhevosia käytetään paljon näyttelytarkoituksissa, mutta rotu sopii erinomaisesti myös ajamiseen ja ratsastukseen. Rodun keskikorkeus on 147–155 cm. Rodun tyypillisiin piirteisiin kuuluvat kaartuva kaula, suuret ja ilmeikkäät silmät sekä leveä otsa ja pää.

Raviurheilun maailmasta suomalaisille tuttuja hevosrotuja ovat ennen kaikkea lämminveriset ravihevoset. Näitä rotuja ovat esimerkiksi orlovravuri, ranskanravuri ja amerikanravuri. Jalostuksella lämminverisistä roduista on saatu mahdollisimman nopeita, ja ne sopivat ravin lisäksi myös ratsastukseen.

Suomessa suosittuihin hevosrotuihin lukeutuu myös islanninhevonen, joka luokitellaan joissakin maissa poniksi. Tämän rodun edustajien korkeus on tyypillisesti noin 122–140 cm, joten koon puolesta ne ovat lähempänä ponia kuin hevosta. Vankkarakenteista rotua jalostetaan rakenteeltaan kevyempään ja urheilullisempaan suuntaan. Islanninhevosten karva on talvisin paksu, ja nämä hevoset pärjäävät hyvin ulkona myös kylmimpinä päivinä.

Ponirodut

Monille tulee ponista ensimmäisenä mieleen shetlanninponi, joka on poniroduista eräs pienimmistä. Sen enimmäiskorkeus on vain 107 cm. Itsepäisenä pidetty vankkarakenteina poni on todellisuudessa hyvin kiltti ja tottelevainen, ja sitä käytetään ratsastuksen lisäksi raviurheiluun, jalostukseen ja näyttelyihin.

Shetlanninponia hieman suurempi poni on gotlanninruss, jonka säkäkorkeus on keskimäärin 115–130 cm. Se on rakenteeltaan vahva ja luonteeltaan kiltti ponirotu.