Tervetuloa sivustolle!

Oletko kiinnostunut hevosista ja hevosurheilusta? Oletko ehkä harkinnut oman hevosen, tai ponin ostamista? Olet oikeassa paikassa, sillä tällä sivulla kerromme hevosista, poneista sekä kaikesta niihin liittyvästä. Tarjoamme tietoa ratsastuksesta ja sen monista muodoista, raviurheilusta ja siitä, mitä asioita täytyy ottaa huomioon ennen oman hevosen hankkimista.

Mikä hevosissa kiinnostaa?

Hevosharrastajia on jo pelkästään Suomessa kymmeniä tuhansia. Vaikka hevoslajit, erityisesti ratsastus, tunnetaan erityisesti tyttöjen rakkaina harrastuksina, sopivat hevosharrastukset kaikille sukupuolesta riippumatta.

Hevoset ja ponit ovat kookkaita, uljaita ja kauniita eläimiä, joiden lähellä oleminen rauhoittaa ihmistä. Ratsastuksen ja raviurheilun lisäksi hevosia käytetään myös käyttäytymisterapiassa kuntouttamisen tukena, sillä niiden on havaittu rauhoittavan esimerkiksi ylivilkkaudesta kärsiviä lapsia.

Hevoset ja ponit ovat muutakin kuin ratsuja: niitä on hoidettava asianmukaisesti. Hevosen hoitaminen on kokonaisvaltaista, melko raskastakin puuhaa, joten samalla myös fyysinen kunto kehittyy. Ratsastus on liikuntamuotona erinomainen erityisesti keskivartalon ja jalkojen lihaksiston kehittämiseen. Ratsastus vaatii keskittymistä, jotta yhteistyö ratsun ja ratsastajan välillä sujuu hyvin ja toiminta on turvallista.

Saman lajin monenlaiset edustajat

Kaikki ponit ja hevoset edustavat samaa eläinlajia, mutta lajiin kuuluu lukuisia eri rotuja. Nämä rodut ovat erilaisia ja sopivat siten erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kuten muitakin eläimiä, myös hevosia ja poneja jalostetaan edelleen siten, että ne sopisivat paremmin haluttuun käyttötarkoitukseen. Seuraavassa esittelemme muutamia tunnetuimpia hevosrotuja.

Suomenhevonen on ainoa Suomen maaperällä kehitetty hevosrotu. Rodun edustajat soveltuvat sekä ratsuiksi että työhevosiksi. Suomenhevosia käytetään myös raviurheilussa ja vikellyksessä. Luonteeltaan suomenhevosta pidetään monipuolisena, voimakkaana ja miellyttävänä. Keskimääräinen säkäkorkeus tämän rodun edustajilla on 155 senttimetiä.

Suomenhevosen lisäksi Suomessa tuttu hevosrotu on esimerkiksi arabianhevonen, joka nimensä mukaisesti on peräisin Arabian niemimaalta. Rotu on eräs maailman vanhimmista, ja se tunnetaan sirona mutta voimakkaana, kestävänä ja rohkeana hevosena. Jotkut pitävät arabianhevosta myös maailman kauneimpana hevosrotuna.

Hevosrotujen lisäksi kymmeniä ponirotuja, joista monet ovat myös suomalaisilla talleilla tuttu näky. Jos haluat tietää lisää hevosroduista, hevosharrastuksista ja hevosurheilusta, tutustu sivustomme artikkeleihin. Hevosharrastus sopii kaikenikäisille kunnosta ja asuinpaikasta riippumatta.