Riimuvaara
Etusivu Hevoset Kasvatus
Virtuaalitalli // Virtuaalihevonen

© Riimuvaara 2018
Webdesign © sonya 2018
Tausta © Emilie Barbier (CC BY-NC 2.0)

✝ Muistoissamme 27.06.2019


Kiukkuipana "Ipana"

KTK-III, ERJ-I, KERJ-II, KRJ-II, SLA-II, SG, 2 Star Prospect

Perustiedot
Jälkeläiset

155cm rautias suomenhevostamma
Syntynyt 02.10.2015  
Omistaa Jenny Routamaa (VRL-12948), Riimuvaara
Maahantuoja Hymnin suomenhevoset (VRL-11983)
Kenttäpainotteinen, koulutustaso Helppo: HeA, 100cm, 90cm
VH16-018-0038
01.03.2016 sh-t. Hymnin Känkkäränkkä VH16-018-0759
27.03.2016 sh-o. Hymnin Hönökki VH16-018-1377
19.06.2018 sh-t. Riimuvaaran Kiukkupussi VH18-018-1360
18.09.2018 sh-o. Riimuvaaran Waarallinen VH18-018-2166
18.02.2019 sh-t. Riimuvaaran Tervasoihtu VH19-018-0267

© Cherie (CC BY-NC 2.0)

Laatuarvostelut ja kantakirjaus
Näyttelyarvonimet ja muut maininnat

KTK-III / 17 + 17 + 18 + 17 = 69p
Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 20.08.2018
ERJ-I / 7,5 + 40 + 20 + 22 + 10,5 = 100p
Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 30.04.2019
SLA-II / 10 + 20 + 17 + 20 + 11 = 78p
Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 20.05.2019
KERJ-II / 7 + 40 + 17 + 22 + 11,5 = 98,5p
Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 25.05.2019
KRJ-II / 7,5 + 40 + 18 + 22 + 10,5 = 98p
Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.06.2019

Luonne

Nimestään huolimatta Ipana ei ole mikään pahimman asteen lihansyöjä. Tamma on oikeastaan jäätävän rauhallinen ja tyyni ihan viimeiseen asti. Joskus homma menee niinkin pitkälle, että neito nukahtaa kesken ratsastuksen - näin kuvainnollisesti, tietenkin. Tämä suomenhevosen järkkymättömyys periytynee tamman isän emältä, joka oli kuuluisa tavastaan pysähdellä keskelle kenttää milloin halusi. Tai keskelle pihamaata, kun sitä oltiin taluttamassa jonnekin. Tai nukahtamisesta traileriin, josta sitä sai herätellä tovin kun piti lähteä ulos. Tämä kummallinen tapa kuuluu itse asiassa myös Ipanan repertuaariin, joten varaammekin kisamatkoille reilusti aikaa.

Tallissa Ipana tutkailee hoitajan tavaroita kiinnostuneena. Jos tamman jättää irti, saattaa tamma pureskella kokeeksi muutamat harjat ja viskellä ne syömäkelvottomana menemään. Välillä pureskelun kohteeksi joutuu myös riimunnaru, raipanpää tai jopa kypärä. Viimeisen tapauksen jälkeen olen jättänyt kalliimmat varusteeni aina hieman kauemmas Ipana karsinasta sitä hoitaessani. Taluttaessa Ipanaa saa repiä perässään kuin erästä naapurin koiraa, jota nuorena lenkitin. Se jurnasi paikoilleen täsmälleen samalla tavalla, joskus koira ei suostunut astumaan edes askeltakaan. Silloin tällöin jouduin kantamaan sen viheliäisen rakin kotiin. Ipanan kanssa minulla on raippa. Ipanaa, mikä tuntuu saavan tamman liikkeelle, on eläinlääkäri. Aina kun se näkee tuon kammottavan ihmisenkuvatuksen lähenevän, alkaa jumalaton pauke ja ryske, joka loppuu vasta lääkärin käveltyä sen karsinan ohi katsomaan toista hevosta. Ipana onkin ollut aina varsin terve tapaus.

Ratsastaessa Ipana ei toimi, jos sitä ei heti ensi alkuun herättele kunnolla. Huonosti verryytelty tamma laahustaa menemään kuin jauhosäkki. Tai pikemminkin kassillinen kiviä. Ellei suorastaan kuin alasin. Ipanan kanssa en edes lähde karsinasta ilman raippaa. Reippaan alkuverkan jälkeen tamma saattaa hyvällä tuurilla kuitenkin hieman vetristyä, ja työnteko voi alkaa! Ipana on parhaimmillaan erittäin mukava ratsastettava. Se osaa olla herkkä ja kuuliainen, ja sillä on mukavat, tasaiset askellajit. Ei siitä liikkeidensä puolesta ole kunnon kouluratsuksi, mutta siksi se onkin kenttäpainotteinen. Koulusuoritus on sentään vain kolmannes kokonaisuudesta.

Kun päästään maastoon, Ipana innostuu. Se saattaa hurauttaa menemään tuhatta ja sataa, jolloin vielä pitkin ohjin matkusteleva ratsastaja joutuu keräämään piuhat käteensä vauhdilla. Maastoesteet ovat tamman suosikkeja, niitä se hyppää kaviot korvissa autuas ilme nätillä naamallaan. Erityisen ihastunut se on vesiesteisiin: Jostain syystä tämä hieno tamma rakastaa sitä roiskahdusta, jonka saa aikaan. Voisin jopa vannoa, että se läjäyttää itsensä näille esteille tarpeettoman lujaa vain saadakseen aikaan kunnon molskahduksen.

Kilpailuissa Ipana herää hieman. Uusi paikka, uudet maisemat, tuoksut ja äänet - täällähän voisi jopa innostua! Tamma viipottaa menemään kuin raviradalla ja unohtaa kokonaan, että ratsastajakin on mukana. Tämän muistettuaan Ipana yrittää nopeasti palata taajuudelle laiska, mutta jos toimii tarpeeksi nopeasti, ei peli ole vielä menetetty! Useimmiten neito toimii kisoissa suorastaan paremmin kuin kotona, ja olemmekin menestyneet kenttäkisoissa huomattavasti niiden olemme-niin-fiinejä (sanoo Ipana) hevostenkin seassa.

Sukutiedot

i. Tahmatassu
trt, 157cm
ei virtuaalimaailmassa
ii. Tunnesotku
rn, 156cm
ei virtuaalimaailmassa
iii. Tuure
ei virtuaalimaailmassa
iie. Ennätys
ei virtuaalimaailmassa
ie. Empaattinen
trt, 155cm
ei virtuaalimaailmassa
iei. Ehdonalaisessa
ei virtuaalimaailmassa
iee. Tipsuttaja
ei virtuaalimaailmassa
e. Känkkäränkkä
vrn, 153cm
ei virtuaalimaailmassa
ei. Rähjärepale
rn, 161cm
ei virtuaalimaailmassa
eii. Iisibiisi
ei virtuaalimaailmassa
eie. Pennin Pyöriä
ei virtuaalimaailmassa
ee. Tuuliviiri
vrt, 149cm
ei virtuaalimaailmassa
eei. Viskikola
ei virtuaalimaailmassa
eee. Akkaloukku
ei virtuaalimaailmassa

 

Kenttälinjaan Ipanan sukua alkoi kääntää isän puolelta jo kolmas polvi, mutta se hyppäsi yhden sukupolven yli jättäen isä-Tahmatassulle mitä parhaimmat lahjat kenttäratsastuksen pariin. Tummanrautias ori kilpaili aikamoisella menestyksellä helpoissa luokissa, ja taskusta löytyy muun muassa suomenhevosten kenttämestaruuksia sekä Suomen kenttämaajoukkueen edustuspaikkoja puhumattakaan SM-tason menestyksestä. Ori on ollut suosittu myös jalotuspiireissä, tällä hetkellä sillä on 10 jälkeläistä, joista kuusi on jo raivannut itsensä kansalliselle tasolle kenttäratsastuksen parissa.

Ipanan isänisä, Tunnesotku rauhallisuudestaan, loistavasta tasapainostaan ja perisuomalaisesta varmuudestaan huolimatta jätti kenttäratsastuksen kokeilematta ja keskittyi rataesteisiin. Ponnua löytyy kuin pieneltä ponilta - 156-senttinen ori kilpaili pääosin metriä, mutta myös muutama hyväksytty 0/0-startti kympin luokista löytyy! Ykköspalkinnolle R-suunnalla kantakirjattu ori on suosittu jalostuksessa, minkä huomaa sen 29 jälkeläisestä.

Ipanan isänisänisä, Tuure oli ulkomuodoltaan aivan uskomattoman komea. Vaaleanrautiaalla oli pitkä ja paksu liinaharja, jota kehtasi näyttää paitsi este- niin myös kouluradoilla. Ori niitti menestystä 4- ja 5-vuotislaatuarvosteluissa ja sen 8-vuotiskaudella oli tarkoitus startata kenttäratsastuksessa 100- ja heA-ratojen ohella. Kuitenkin Tuuren ollessa 7-vuotias, se kuoli ikävässä tallipalossa, jättäen jälkeensä vain kaksi jälkeläistä.

Harmillinen epäonni koetti ilmeisesti Tunnesotkun vanhempien kohdalla, sen isä kuoli tallipalossa ja emä, Ennätys loukkasi jalkansa jo 9-vuotiaana. Tamma ehdittiin kuitenkin kantakirjata P-suunnalle toisella palkinnolla ja se voitti omat 4-vuotislaatuarvostelunsa ollen lupaavin estehevonen. Ennen loukkaantumista tamman omistaja sai kilpailtua ruunikolla pienhevosten kenttämestaruuksiin, joista tamma sai pronssia!

Isänemän puolelta löytyykin sitten täysin kenttäpainotteista porukkaa. Empaattinen kuvastaa perinteistä suomalaista - ujo, hiljainen ja vaatimaton. Kenttäpainotteinen tamma kilpaili vakaasti sijoittuen CCI/CIC1-tasolla. Rauhallisuutta uhkuva Umppari on tätä kirjoittaessa 28-vuotias ja viettää siitostammana eläkepäiviään. Kaikki 9 jälkeläistä ovat kukin omalla tapaansa hienoja, ja tästä kieliikin jälkeläisluokka AB tamman meriiteissä.

Ipanan isänemänisä, Ehdonalaisessa on ori, joka ei puhu eikä pussaa. Hieman jöröksikin luonnehdittu ori oli aikoinaan kova sana kenttäsuomenhevosharrastajien huulilla - se voitti yhteensä 36 tutustumisluokan startistaan 29, jääden neljä kertaa hopealla ja kerran pronssille - yhden kerran ori jäi sijoittumatta estekokeen huonon pohjan vuoksi, jolloin ratsukko kaatui kaarroksessa. Musta ori kantakirjattiin R-sunnalle, ja se saikin II-palkinnon itselleen.

Ipanan isänemänemälle, Tipsuttajalle valittiin oriksi Ehdonalaisessa- niminen ori ihan varmasti sen takia, että Tipsuttaja itse oli erittäin temperamenttinen ja arvaamaton hevonen. Sen kanssa sai ihan tosissaan tehdä töitä ja hapannaama olikin kotitallinsa kuningatar, pitäen jöötä niin tallissa kuin tarhassakin. Tipsuttaja kilpaili helpoissa luokissa ja pari kertaa yhden tähden luokissakin, ja useimmiten se tavattiin edustamassa SM-kisoissa yhtenä pienimmistä hevosista.

Ipanan emä, Känkkäränkkä on uskomattoman ketterä sekä vilkas tamma ja suomenhevonen vailla vertaansa: se on kenttäpainotteisen uransa aikana useasti ollut sijoilla suomenhevosten SM-kenttäkilpailuissa sekä palkittu vuoden suomenhevosena. Känkkäränkkä kilpailee yhä menestyksekkäästi helppoja luokkia, eikä menolle näy stoppia! Tamma on nimestään huolimatta melko tyyni ja osaava. Tamma on tällä hetkellä saanut kaksi jälkeläistä, jotka molemmat ovat menestyneet kenttäratsastuksen parissa.

Ipanan emänisä, Rähjärepale on perinteinen ori - oman arvonsa tunteva, hieman hienostelevakin herrasmies. Tällä hetkellä jo vanhempi rautias on kisaeläkkeellä, mutta se ei harrastusta estä! Nuoruusvuosinaan Rähjärepaleella startattiin paitsi esteitä ja koulua, niin myös kenttää. Se sijoittuikin hienosti lähes jokaisessa startissaan, eikä kasvattaja ole vieläkään katsonut aiheelliseksi myydä tätä hevosta. Nyt Rähjä toimii jalostusorin puuhissa, ja tämänhetkiset 10 jälkeläistä ovat kyllä osoittautuneet isän kaltaisiksi kenttäpeleiksi.

Rähjärepale on yhdistelmä koulu- ja estepainotteisista vanhemmista, joista isä edustaa koulupuoleta. Iisibiisi , punaruunikko pienhevonen, kilpaili kansallista helppo A -tasolla, ja kilpailee yhä suurkilpailuissa. Rauhallinen ja pomminvarma ori on myös kantakirjattu R-suunnalle toisella palkinnolla sekä se on saanut jälkeläisluokka B -palkinnon.

Ipanan emänisänemä, Pennin Pyöriä on Iisibiisin vastakohta - temperamenttinen ja tamma isolla t:llä. Estepainotteinen tamma ei ikinä ollut niin sanotusti kunnon kilpahevonen, vaan se toimi tuntihevosena laadukkaalla, valmennustyyliin tunteja pitävällä ratsastuskoululla. Kuitenkin se onnistui kvaalata itsensä vakioratsastajansa kanssa aluetasolle asti, ja ratsukko voittikin neljänä peräkkäisenä vuonna ratsastuskouluoppilaiden väliset estemestaruudet.

Ipanan emänemä, Tuuliviiri onkin melkoinen monitoimihevonen. Sen omistaa kolmihenkinen perhe, jossa kaikki harrastavat hevosia - isä kilpaili Tuuliviirillä kentässä, äiti koulussa ja tytär esteillä. Se toimii hyvin joka lajissa, mistä kielii lukuisat hyvät tulokset helppo A -luokista, 100-radoilta ja helpoista kenttäluokista. Perhe on myös kantakirjannut Tuuliviirin III-palkinnolla R-suunnalle. Nykyään tamma toimii siitostammana ja harrasteratsuna saman perheen luona.

Ipanan emänemänisä, Viskikola oli koulupainotteinen ori. Se ei ollut perinteistä virtaviivaista ja sporttista pienhevosrakennetta, vaan ennemminkin pyöreä ja jyhkeä rakenteeltaan. Luonteeltaankin se oli erittäin malttamaton ja hieman häseltäjäkin. Siitä huolimatta Viskikola kilpaili helppo A -tasolla, ja ehtipä se startata pari kertaa vaativa B -luokassakin ennen kuljetusonnettomuutta, jolloin hevonen piti lopettaa heti. Ori jätti kuitenkin jälkeensä yksitoista hienoa jälkeläistä!

Ipanan emänemänemä, Akkaloukku oli myös koulupainotteinen. Akkaloukku kilpaili helppo A -ratoja mukavalla menestyksellä, mutta pääosin se toimi siitostammana upean sukunsa vuoksi. Vaaleanrautias tamma ehtikin saada peräti 14 jälkeläistä, kunnes se menehtyi 22-vuotiaana synnytyskomplikaatioihin ja haudattiin kuolleena syntyneen varsansa kanssa.

Kilpailumenestys

Kilpailustatistiikka
(laji: sijoitukset: voitto - toinen sija - kolmas sija)
Esteratsastus: 40: 7 - 7 - 5
Kenttäratsastus: 41: 7 - 10 - 11
Kouluratsastus: 40: 7 - 6 - 5
Valjakkoajo: 40: 9 - 8 - 6

Näytä / piilota sijoitukset
28.01.2016   ERJ   Kuuralehto   90cm   2/40
29.01.2016   ERJ   Kuuralehto   90cm   5/40
29.01.2016   ERJ   Kuuralehto   90cm   4/40
04.02.2016   ERJ   Petäjävaara   90cm   1/30
15.02.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   3/30
18.02.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   5/30
24.02.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   4/30
24.02.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   4/30
28.02.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   2/30
29.02.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   5/30
09.03.2016   ERJ   Hymni   90cm   2/30
10.03.2016   ERJ   Hymni   90cm   5/30
12.03.2016   ERJ   Hymni   90cm   2/30
14.03.2016   ERJ   Hymni   90cm   5/30
16.03.2016   ERJ   Hymni   90cm   5/30
16.03.2016   ERJ   Kuuralehto   90cm   5/40
18.03.2016   ERJ   Kuuralehto   90cm   6/40
19.03.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   2/30
20.03.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   3/30
20.03.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   4/30
22.03.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   3/50
22.03.2016   ERJ   Kuuralehto   90cm   4/40
23.03.2016   ERJ   Kuuralehto   90cm   1/40
23.03.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   6/50
24.03.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   1/30
25.03.2016   ERJ   Kuuralehto   90cm   3/40
25.03.2016   ERJ   Kuuralehto   90cm   6/40
28.03.2016   ERJ   Amoriini   90cm   4/30
21.04.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   1/30
21.04.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   1/30
27.04.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   3/30
29.04.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   4/30
30.04.2016   ERJ   Mörkövaara   90cm   1/30
25.10.2017   ERJ   Vuorna   90cm   4/26
28.10.2017   ERJ   Vuorna   90cm   4/28
03.11.2017   ERJ   Vuorna   90cm   4/30
05.11.2017   ERJ   Vuorna   90cm   2/30
07.11.2017   ERJ   Vuorna   90cm   4/30
14.11.2017   ERJ   Vuorna   90cm   2/30
15.11.2017   ERJ   Vuorna   90cm   1/30
16.01.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   5/30
17.01.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   2/30
19.01.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   1/30
21.01.2016   KERJ   Taikakuu   Tuttari   2/40
23.01.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   3/30
25.01.2016   KERJ   Mörkövaara   Tuttari   3/35
29.01.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   2/30
02.02.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   3/30
03.02.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   3/30
09.02.2016   KERJ   Taikakuu   Tuttari   5/30
01.03.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   5/30
02.03.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   1/30
03.03.2016   KERJ   Mörkövaara   Tuttari   1/49
04.03.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   1/30
05.03.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   4/30
10.03.2016   KERJ   Mörkövaara   Tuttari   6/49
13.03.2016   KERJ   Aittohaara   Tuttari   1/23
15.03.2016   KERJ   Hymni   Tuttari   3/30
19.03.2016   KERJ   Aittohaara   Tuttari   2/23
24.03.2016   KERJ   Viisikko   Tuttari   3/29
26.03.2016   KERJ   Viisikko   Tuttari   1/29
30.03.2016   KERJ   Viisikko   Tuttari   3/29
09.06.2018   KERJ   Riimuvaara   Helppo   5/30
11.06.2018   KERJ   Riimuvaara   Helppo   5/30
12.06.2018   KERJ   Riimuvaara   Helppo   3/30
07.07.2018   KERJ   Riimuvaara   Helppo   2/30
09.07.2018   KERJ   Riimuvaara   Helppo   5/30
11.07.2018   KERJ   Riimuvaara   Helppo   2/30
13.07.2018   KERJ   Kaihovaara   Helppo   3/30
15.07.2018   KERJ   Riimuvaara   Helppo   5/30
18.07.2018   KERJ   Ristikallio   Helppo   2/47
23.07.2018   KERJ   Riimuvaara   Helppo   2/30
27.07.2018   KERJ   Kaihovaara   Helppo   4/30
20.03.2019   KERJ   Lähtölaukaus   Helppo   2/30
03.04.2019   KERJ   Riimuvaara   Helppo   4/30
07.04.2019   KERJ   Riimuvaara   Helppo   3/30
09.04.2019   KERJ   Riimuvaara   Helppo   5/30
30.04.2019   KERJ   Ketjukolari   Helppo   1/26
02.05.2019   KERJ   Riimuvaara   Helppo   2/30
09.05.2019   KERJ   Riimuvaara   Helppo   5/30
13.05.2019   KERJ   Riimuvaara   Helppo   3/30
11.01.2016   KRJ   Fiktio   Helppo B   4/30
16.01.2016   KRJ   Fiktio   Helppo B   2/30
19.01.2016   KRJ   Fiktio   Helppo B   3/30
23.01.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   4/30
23.01.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   6/40
24.01.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   4/40
24.01.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   5/30
25.01.2016   KRJ   Fiktio   Helppo B   1/30
26.01.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   4/30
27.01.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   4/40
29.01.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   1/30
03.02.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   3/40
11.02.2016   KRJ   Mörkövaara   Helppo B   5/30
15.02.2016   KRJ   Hymni   Helppo B   1/30
17.02.2016   KRJ   Hymni   Helppo B   4/30
20.02.2016   KRJ   Hymni   Helppo B   2/30
23.02.2016   KRJ   Hymni   Helppo B   4/30
23.02.2016   KRJ   Hymni   Helppo B   5/30
25.02.2016   KRJ   Hymni   Helppo B   1/30
26.02.2016   KRJ   Hymni   Helppo B   5/30
10.03.2016   KRJ   Härdelli   Helppo B   3/30
10.03.2016   KRJ   Härdelli   Helppo B   1/30
10.03.2016   KRJ   Härdelli   Helppo B   5/30
13.03.2016   KRJ   Härdelli   Helppo B   2/30
14.03.2016   KRJ   Härdelli   Helppo B   5/30
15.03.2016   KRJ   Härdelli   Helppo B   3/30
17.03.2016   KRJ   Härdelli   Helppo B   4/30
18.03.2016   KRJ   Fiktio   Helppo B   2/40
19.03.2016   KRJ   Härdelli   Helppo B   5/30
19.03.2016   KRJ   Härdelli   Helppo B   5/30
22.03.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   2/40
23.03.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   5/40
24.03.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   3/40
25.03.2016   KRJ   Fiktio   Helppo B   6/40
27.03.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   5/40
28.03.2016   KRJ   Vindemia   Helppo B   1/30
08.05.2016   KRJ   Marrasvaara   Helppo B   2/40
14.05.2016   KRJ   Marrasvaara   Helppo B   4/40
15.05.2016   KRJ   Marrasvaara   Helppo B   4/40
25.03.2016   KRJ   Mörkövaara   Helppo B   1/50
12.01.2016   VVJ   Tuiskula   Vaativa   5/30
21.01.2016   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   1/30
22.01.2016   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   2/30
25.01.2016   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   2/30
09.02.2016   VVJ   Härdelli   Vaativa   1/30
11.02.2016   VVJ   Härdelli   Vaativa   5/30
22.02.2016   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   4/40
29.02.2016   VVJ   Härdelli   Vaativa   5/30
14.03.2016   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   1/30
15.03.2016   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   2/30
20.03.2016   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   3/30
25.03.2016   VVJ   Viisikko   Vaativa   4/30
02.04.2016   VVJ   Wyat Shetlands   Vaativa   4/40
09.04.2016   VVJ   Wyat Shetlands   Vaativa   1/40
26.04.2016   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   4/30
01.12.2017   VVJ   Teilikorpi   Vaativa   4/21
01.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   5/30
03.12.2017   VVJ   Teilikorpi   Vaativa   2/21
05.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   1/30
06.12.2017   VVJ   Teilikorpi   Vaativa   1/21
06.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   5/30
08.12.2017   VVJ   Teilikorpi   Vaativa   3/21
09.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   3/30
12.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   5/30
12.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   2/30
14.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   1/30
15.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   4/30
16.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   4/30
16.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   2/30
18.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   5/30
18.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   1/30
19.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   2/30
20.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   3/30
24.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   3/30
26.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   4/30
27.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   3/30
28.12.2017   VVJ   Koistila   Vaativa   1/30
01.01.2018   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   6/51
05.01.2018   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   2/51
08.01.2018   VVJ   Mörkövaara   Vaativa   5/51
Näyttelyt
22.06.2018 NJ, Kaihovaara, irtoSERT, päätuom. Jannica

31.07.2018 VSR, Rotunäyttely, II-palkinto, tuom. Lissu T.
31.10.2018 VSR, Rotunäyttely, II-palkinto, tuom. Lissu T.
31.12.2018 VSR, Rotunäyttely, II-palkinto, tuom. Lissu T.

Päiväkirja

Näytä / piilota päiväkirja

Kestävyysharjoitus - kirjoittanut omistaja

Säät ovat alkaneet lauhtua, joten pääsimme taas Ipanan kanssa tekemään laukkaharjoituksia. Pakkasten vuoksi en ole voinut hiottaa hevosia kunnolla, ja nyt niillä riittääkin sitten virtaa purettavaksi tehotreeniin. Jopa Ipana oli harvinaisen virkeän oloinen viedessäni sen ulos, se katseli ympärilleen kiinnostuneena ja selkeästi odotti kunnon töihin pääsyä. Kun tamma huomasi matkamme johtavan maastoon päin, se suorastaan innostui ja alkoi tepastella harvinaisen tahdikkaasti. Nostaessani ensimmäisen laukan Ipana räjähti ja ryntäsi matkaan täysin holtittomasti - ei lainkaan neitokaisen tapaista! Otimmekin siis ensimmäisen pätkän reippaammassa tahdissa. Jonkin aikaa kovaa laukattuaan tamma alkoi hieman väsähtää, ja pyytäessäni sitä keskittymään liikkumiseensa se alkoi liikkua tahdikkaammin ja paremmin. Lenkin loppua kohden laukka muuttui koko ajan paremmaksi. Kotiin tultuamme Ipana oli selvästi väsynyt - pitkä pakkasjakso todellakin teki tehtävänsä - mutta tuntui myös erittäin tyytyväiseltä itseensä pärskiessään. Tyytyväinen olin toki minäkin - varsin hienostihan neito jaksoi!


Kouluvalmennus - valmentajana Fiina Hämäläinen (kirjoittanut omistaja)

Saavuin maneesiin, jossa ratsukko oli aloittelemassa alkuverryttelyä. Jenny sai kertoa ensin hevosestaan Ipanasta ja sen jälkeen ohjattuna alkuverrytellä. Ipana oli heti kättelyssä hieman levoton ja verkkojen aikaan kuumeni. Ohjeistin Jennyä ratsastamaan pääty-ympärää ja saamaan pohkeen kunnolla läpi, koska hevonen ei selvästikään ollut avuilla. Ipana viipotti aluksi pää taivaissa, mutta puolipidätteiden ja Jennyn kärsivällisyyden ansiosta tammakin alkoi pikku hiljaa vetrymään ja asettui kauniisti. Päätin näkemäni perusteella pitäytyi ratsukon kanssa perusasioissa, jotta Ipana saadaan toimimaan ratsastajan alla. Hyvältähän ratsukko näytti yhdessä, mutta tamman kuumumisen ja söhläämisen takia oli hyvä ottaa aluksi perusasiat haltuun. Ratsukko sai jatkaa ravissa tehden käynti-ravisiirtymisiä, niin, että käyntiä oli vain pari askelta ja siitä sulava siirtyminen raviin. Hetken aikaa Ipana hangoitteli vastaan ja olisi halunnut tarpoa lujempaa. Ohjeistin Jennyä jatkamaan tehtävää kärsivällisesti ja antamaan Ipanalle selkeät avut. Jonkin ajan kuluttua tamman askel alkoi rauhoittua ja saatiin oikein hienoja siirtymisiä. Tehtävä jatkui raviväistöillä, joka sujuikin ratsukolta hienosti. Ipana alkoi todentotta keskittyä Jennyn ohjeisiin ja kuunteli niitä tarkkaavaisena. Ennen laukkatyöskentelyä otettiin lyhyet välikäynnit. Annoin tehtäväksi vastalaukat. Ipana laukkasi aluksi aika vauhtia, mutta Jenny sai otettua hevosta hienosti takaisin ja laukka alkoi rullaamaan. Vastalaukoista saatiin hyviä, kun Ipanakin jaksoi tehtävään keskittyä. Valmennus päättyi hienoihin vastalaukkoihin ja tyytyväisiin hymyihin. Hienosti meni!