Riimuvaara
Etusivu Hevoset Kasvatus
Virtuaalitalli // Virtuaalihevonen

© Riimuvaara 2018
Webdesign © sonya 2018
Tausta © Emilie Barbier (CC BY-NC 2.0)
Hilipitappi "Hilppa"

Ch, KTK-II, KRJ-I, Q, 3 Star Prospect

Perustiedot
Jälkeläiset

166cm punarautias suomenhevostamma
Syntynyt 11.06.2017     (13-vuotias)
Omistaa Jenny Routamaa (VRL-12948), Riimuvaara
Kasvattanut Noora Miettinen (evm)
Kenttäpainotteinen, koulutustaso Helppo: HeA, 100cm, 90cm
VH19-018-0250
04.05.2018 sh-o. Kärmeniemen Tiikeli VH19-018-xxxx
09.03.2019 sh-o. Riimuvaaran Tilipitappi VH19-018-0369
15.04.2019 sh-t. Riimuvaaran Hilulii VH19-018-0697
12.06.2019 sh-t. Riimuvaaran Häläpäti VH19-018-0589

3v n. kuukauden päästä syntymästä, 8v asti n. 1kk=1a, jonka jälkeen n. 4kk=1a

3 vuotta - 11.07.2017
4 vuotta - 11.08.2017
5 vuotta - 11.09.2017
6 vuotta - 11.10.2017
7 vuotta - 11.11.2017
8 vuotta - 11.12.2017
9 vuotta - 11.04.2018
10 vuotta - 11.08.2018
11 vuotta - 11.12.2018
12 vuotta - 11.04.2019
13 vuotta - 11.08.2019
14 vuotta - 11.12.2019
15 vuotta - 11.04.2020
16 vuotta - 11.08.2020
17 vuotta - 11.12.2020
18 vuotta - 11.04.2021
19 vuotta - 11.08.2021
20 vuotta - 11.12.2021
21 vuotta - 11.04.2022
22 vuotta - 11.08.2022

© Luvat on

Laatuarvostelut ja kantakirjaus
Näyttelyarvonimet ja muut maininnat

KTK-II / 18 + 18 + 18 + 18 = 72p
Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 20.04.2018
KRJ-I / 8 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103p
Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.09.2019
Champion- arvonimi myönnetty 22.09.2019


Historia

Taas istuttiin Kärmeniemen kahvipöydässä syömässä pullaa. Poikettiin ohikulkumatkalla vaihtamaan kuulumisia, kun kerran sillä suunnalla liikuttiin. Pikainen käynti oli venynyt jo lähes kaksi tuntiseksi, oltiin juomassa jo toisia santsikuppeja ja Julia kertoi parhaillaan ihan tohkeissaan meille hevosista, jotka oli laitettu myyntiin pari viikkoa aiemmin.

"Sitten on vielä Hilipitappi", Julia asetteli viimeisenä kauniin punarautiaan tamman kuvan meidän eteen. "Tää on kerranki tylsän perinteiseen tapaan ostettu hevonen! Hilppaan ei liity mitään mukahauskaa 'näin sen siellä ja täällä enkä voinut vastustaa vaan haastoin sen silloisen omistajan kaksintaisteluun ja voitettuani vein hevosen kotiini tuosta vain' -tarinaa. Ei, Hilpasta oli yksinkertainen myynti-ilmoitus jonkun hevosfoorumin markkinaosiossa. Myydään suurikokoinen sh-tamma, siinä luki, osaavaan kotiin, ei ensihevoseksi, tamma isolla T:llä. Tomi ei tietenkään halunnut meille yhtäkään tammaa isolla T:llä kun oli talossa jo yksi nainen isolla N:llä. Mutta senkin oli pakko myöntää, että Hilppa oli isoksi tammaksi hyvännäköisesti liikkuva ja kaupan päälle vieläpä kivasukuinen! Lisäksi se oli vielä nuori, vasta perusratsutettu, eli siihen sai vielä laitettua omat asetukset eikä tarvisi edes lähteä kantapään kautta opettelemaan. Niinpä me lähdettiin katsomaan Hilppaa, ja kiihkeän tarjouskilpailun jälkeen haettiin se kotiin. Vuosien varrella siitä on meidän hoivissa tullut tosi kiva kenttäratsu, meillä ei vain jalostuksellisesti ole sille enää käyttöä ja olisi harmi, ettei näin ihana suku jatkuisi."

Mä olin vielä toistaiseksi onnistunu pitämään ostopöksyt piilossa, koska tiesin, ettei Matias ihan hirveästi ilahtuisi taas uudesta hevosesta. Oltiinhan me juuri ostettu uusi tamma ja jätetty Simon viimeisin varsa kotiin. Matias oli meistä aina se, joka toppuutteli toista hevoskaupoilla. Ja oli oikeastaan hyvä niin, ettei me oikeasti hukuttaisi niihin kaikkiin hevosiin, joita mä toisin meidän talliin. Matias oli ollut täysin hiljaa koko keskustelun ajan. Se oli vaan katsellu kuvia yksi toisensa jälkeen tutkiva ilme kasvoillaan. Yleensä tässä vaiheessa Matias kiittäisi kahvista ja raahaisi mut lähes väkipakolla autoon, etten vahingossakaan eksyisi katselemaan hevosia. Ehkä juuri siksi mä yllätyin suuresti, kun Matias avasi suunsa ja sanoi: "Me otetaan se."

Ja niinhän me sitten tehtiin. Kauppakirjat allekirjoitettiin uuden kahvipannullisen ääressä ja viikkoa myöhemmin käytiin jälleen vierailemassa Kärmeniemessä hakemassa Hilppa sen uuteen kotiin.

© J. Kärmeniemi & omistaja

Luonne

Yleiseltä olemukseltaan Hilppa on melkoine tamma. Tämä tamma tietää tasan tarkkaan mitä tahtoo tehdä ja mitä ei. Maastakäsin käsiteltäessä naru kannattaa aina laittaa turvan ympäri, sillä tämä on hyvin potettiaalinen joukkohysterian aiheuttaja ja aivan varmasti niihin mukaan lähtevä. Jämäkkää komentamista tamma kaipaa hyvin usein. Hoidettaessa Hilppa käyttäytyy kunnolla niin karsinassa kuin pesupaikallakin ja antaa toimittaa, pääasiassa, tarvittavat toimenpiteet, mutta aina ei siihen suostu ilman pientä vastaan kinnaamista. Varustettaessa Hilppa kuitenkin toimii erinomaisesti.

Ratsastettaessa Hilppa on herkkä, liikkuu omalla moottorillaan ja toisinaan on sielunelämältään kummallinen. Tämän kanssa on pitkälti hyvin päiväriippuvaista miten sujuu, joten aivan kaikesta ratsastajankaan ei kannata itseensä ottaa. Sileällä työskentelyyn Hilppa on yleensä varsin motivoitunut ja toimii tehtävissä pienin avuin. Toisinaan kuitenkin saattaa olla hieman junttura. Rataesteillä Hilppa on vauhdikas, ehkä liiankin vauhdikas, mutta hyvä tekniikkainen hyppääjä, jolla on erinomainen imu esteelle. Tamma kaipaa kuitenkin hyppyihin tukea, eikä hyppää jos ratsastajaa selässä alkaa touhu epäilyttämään. Maastoesteillä Hilppa on rohkea ja kohtuullisen itsenäinen hyppääjä, eli kaipaa lähinnä ohjauksen esteelle ja pientä tukea sekä temmon säätelyä.

Kilpailuissa Hilppa on aina alkuun melko rauhaton ja jopa säpsy. Verryttelyn aikana tamma kuitenkin tasaantuu omalle tasolleen, eli on reipas ja toisinaan melkoinen junttura. Kouluradalla Hilppa antaa kyllä itsestään paljon irti, mutta valitettavasti toisinaan on hieman vastahankainen ja se näkyy kyllä suorituksessakin. Parhaimmillaan kuitenkin melkein jo erinomainen kouluratsu. Rataesteillä Hilppa on nopea ja ylltävän ketterä, joskin toisinaan hieman hidas ohjautumaan, joka saattaa aiheuttaa hankaluuksia varsinkin lyhyiden reittien valinnan kannalta. Huonossa hyppypaikassa tamma saattaa kieltäytyä. Maastoesteillä Hilppa on itsevarma ja rohkea etenijä, joka hyppää käytännössä kaiken yli, joka eteen tulee, eli ratsastajan tulee pitää huoli siitä, että ratsukko pysyy radalla.

Lastaamisen suhteen Hilppa on jälleen hieman junttura. Käytännössä tamma kannattaa aina lastata liinoilla, mutta joinain päivinä on yllättänyt ja kävellyt puolivahingossa koppiin ilman niitäkin. Pääasiassa tamma matkustaa nätisti, mutta kiimaisena saattaa kolistella. Kengityksen ajaksi tämä tamma kaipaa oikeastaan rauhoituksen, tai muuten tappelee viimeiseen asti vastaan. Eläinlääkäriin Hilppa suhtautuu aina varauksella, vaikkakin antaa tehdä tutkimukset, tosin toisinaan naamasta kyllä näkee mitä mieltä tamma on. Hilppa ei ole erityisen hyvä pistää ja siksi lääkintä pyritäänkin suorittamaan suun kautta. Hampaiden raspaamisen ajaksi Hilppa kaipaa paikan pakkopilttuusta ja huulipuristimen ylähuuleen, jotta toimenpiteen onnistumisesta voidaan edes puhua.

Sukutiedot

i. Röllin Peikko
prt, 167cm
ei virtuaalimaailmassa
ii. Rölli
trt, 167cm
ei virtuaalimaailmassa
iii. Riitasointu
ei virtuaalimaailmassa
iie. Usvametsän Neito
ei virtuaalimaailmassa
ie. Metsänhenki
prt, 162cm
ei virtuaalimaailmassa
iei. Löylynhenki
ei virtuaalimaailmassa
iee. Haltiatar
ei virtuaalimaailmassa
e. Hilpatin
rt, 163cm
ei virtuaalimaailmassa
ei. Heimonhelmi
rt, 160cm
ei virtuaalimaailmassa
eii. Mannerheimo
ei virtuaalimaailmassa
eie. Järvenhelmi
ei virtuaalimaailmassa
ee. Hilan Vitkutin
trt, 165cm
ei virtuaalimaailmassa
eei. Vitku-Vikuri
ei virtuaalimaailmassa
eee. Hila
ei virtuaalimaailmassa

 

Hilpan isä, Röllin Peikko on upea, 167cm korkea punarautias suomenhevonen. Rölli on ollut vaikuttava nimi alue-kenttäkilpailuissa pitkän aikaa. Kansallisissa kenttäkisoissa ori on kilpaillut vasta vähän, mutta pärjännyt silti hyvin. Orilla on kisattu helpoissa luokissa, mutta kotona ori on treenannut jopa CIC1- tasoisia ratoja, joten kapasiteettia kyllä löytyy. Ori on ollut jalostuskäytössä vain satunaisesti ja jälkeläisiä orilla on vain kaksi. Röllin omistaja on suunnitellut ruunaavansa orin, jotta kilpaileminen olisi mielyttävämpää. Rölli ei siis ole kamalan yleinen nimi suomenhevosten sukutauluissa. Ori on luonteeltaan vauhdikas ja hieman pippurinen, mutta yleisesti lempeä perussuomalainen.

Hilpan isänisä, Rölli on 167cm korkea menestystä niittänyt suomenhevonen. Väritykseltään ori on tummanrautias ja sillä on komea, leveä läsi ja korkeat sukat. Ori on kerännyt paljon katseita kenttäradoilla upean ulkonäkönsä ja mahtavasti hoidetun pitkän ja tuuhean harjansa ansiosta. Orin taidot ja uhkuva orimaisuus ovat tehneet osansa sen kuuluisuudessa. Ori on kilpaillut kenttää CIC1- tasolla kansallisissa kisoissa asti. Jälkeläisiä orilla on neljätoista, suurin osa myyty Ruotsiin kilpa- ja jalostukäyttöön.

Hilpan isänemä, Metsänhenki on erittäin lahjakas punarautias estetykki. Tammalta löytyy korkeutta 162cm ja ponnua esteiltä 120cm asti. Tamma on Suomessa syntynyt ja osittain Ruotissa vaikuttanut upea ja sisukas tamma. Metsänhenki myytiin Ruotsiin kilpailukäyttöön 10 vuotiaana, jolloin se oli kerennyt Suomessa kilpailla jo vaikuttavasti pääasiassa esteillä. Jälkeläisiä tammalla on tällä hetkellä kolme, jotka kaikki ovat syntyneet Suomessa. Nykyisen ruotsalaisen omistajan mukaan Metsänhengelle ei mitä luultavammin teetetä enempää varsoja ainakaan kilpailuiän aikana. Ehkä tamma tulee olemaan vielä myöhemmin eläkeiässään vaikuttava nimi jalostuksessa. Koulukiemurat vääntyvät tammalta Helppo A'han asti.

Hilpan emä, Hilpatin on Suomessa syntynyt ja vaikuttanut 163cm korkea rautias estetykki. Tamma kilpailee Suomessa aluetasolla nuoren tytön kanssa 100cm ja 110cm ratoja menestyksellä. Hilpatin on startannut myös menestyksellä muutamia kouluratoja aluetasolla. Jälkeläisiä Hilpattimella on tällä hetkellä vain yksi, Hilipitappi. Luonteenpiirteiltään tamma on rauhallinen ja kiltti. Tamma toimii hyvin lastenratsuna ja onkin oiva opetusmestari. Hilpatin on opettanut kilpailuiden salat jo kahdelle nuorelle, eikä omistajan mukaan se tule jäämään siihen. Tamma on myös toiminut vammaisratsuna.

Hilpan emänisä, Heimonhelmi on Ruotsissa syntynyt, mutta Suomessa vaikuttanut 160cm korkea rautias suomenhevosruuna. Heimonhelmi on koulupainoitteinen, mutta hyppää myös hyvin. Esteitä ei olla ruunalla kilpailtu kauheasti sen hurjan vauhdikkuuden takia. Heimonhelmi on startannut kansallisentason Helppo A:n ja Vaativa B:n luokkia. Heimonhelmi ruunattiin kahden jälkeläisen jälkeen, mutta omistajan mukaan lisää jälkikasvua tulee pakastesperman ansiosta.

Hilpan emänemä, Hilan Vitkutin on melko tuntematon lähinnä jalostuskäytössä toimunut 165cm korkea tummanrautias kaunotar. Tamma on erinomainen ratsu, mutta vanhan jalkavamman takia Hilan Vitkutin ei ole päässyt esittämään taitojaan kilpakentillä. Koulua tamma on kilpaillut vain helppoja luokkia seura ja aluetasolla lähinnä omien ehtojensa mukaan. Tammalla on jälkeläisiä seitsemän kappaletta, ja omistajan mukaan tarkoituksena olisi vanhemmassa iässä teettää vielä muutama lisää.

Kilpailumenestys

Kilpailustatistiikka
(laji: sijoitukset: voitto - toinen sija - kolmas sija)
Esteratsastus: 40: 5 - 9 - 7
Kenttäratsastus: 40: 7 - 9 - 4
Kouluratsastus: 42: 6 - 10 - 3

Näytä / piilota sijoitukset
21.06.2018   ERJ   Duan Stable   100cm   5/50
23.06.2018   ERJ   Duan Stable   100cm   6/50
24.06.2018   ERJ   Duan Stable   100cm   2/50
26.06.2018   ERJ   Duan Stable   100cm   6/50
27.06.2018   ERJ   Duan Stable   100cm   4/50
03.07.2018   ERJ   Caswell   100cm   2/30
06.07.2018   ERJ   Silvertop   100cm   3/30
08.07.2018   ERJ   Caswell   100cm   4/30
08.07.2018   ERJ   Silvertop   100cm   3/30
10.07.2018   ERJ   Caswell   100cm   1/30
11.07.2018   ERJ   Silvertop   100cm   2/30
12.07.2018   ERJ   Caswell   100cm   4/30
16.07.2018   ERJ   Silvertop   100cm   3/30
17.07.2018   ERJ   Silvertop   100cm   2/30
18.07.2018   ERJ   Silvertop   100cm   2/30
20.07.2018   ERJ   Silvertop   100cm   3/30
25.07.2018   ERJ   Caswell   100cm   5/30
26.07.2018   ERJ   Silvertop   100cm   1/30
27.07.2018   ERJ   Caswell   100cm   1/30
28.07.2018   ERJ   Caswell   100cm   2/30
29.07.2018   ERJ   Caswell   100cm   1/30
30.03.2019   ERJ   Routaruusu   90cm   4/40
30.03.2019   ERJ   Routaruusu   100cm   2/40
31.03.2019   ERJ   Routaruusu   90cm   6/40
01.04.2019   ERJ   Routaruusu   100cm   1/40
02.04.2019   ERJ   Routaruusu   90cm   5/40
02.04.2019   ERJ   Riimuvaara   100cm   5/30
03.04.2019   ERJ   Routaruusu   90cm   2/40
04.04.2019   ERJ   Routaruusu   100cm   6/40
04.04.2019   ERJ   Riimuvaara   100cm   4/30
04.04.2019   ERJ   Riimuvaara   100cm   4/30
05.04.2019   ERJ   Riimuvaara   100cm   4/30
06.04.2019   ERJ   Routaruusu   90cm   6/40
06.04.2019   ERJ   Routaruusu   100cm   3/40
08.04.2019   ERJ   Riimuvaara   100cm   5/30
09.04.2019   ERJ   Riimuvaara   100cm   4/30
13.04.2019   ERJ   Routaruusu   90cm   2/40
01.05.2019   ERJ   Riimuvaara   100cm   3/30
09.05.2019   ERJ   Riimuvaara   100cm   3/30
15.05.2019   ERJ   Riimuvaara   100cm   4/30
02.02.2018   KERJ   Hengenvaara   Helppo   7/67
03.02.2018   KERJ   Hengenvaara   Helppo   7/67
05.02.2018   KERJ   Vähäpelto   Helppo   4/30
06.02.2018   KERJ   Hengenvaara   Helppo   7/67
07.02.2018   KERJ   Vähäpelto   Helppo   3/30
09.02.2018   KERJ   Vähäpelto   Helppo   2/30
10.02.2018   KERJ   Gealan   Helppo   2/50
12.02.2018   KERJ   Vähäpelto   Helppo   5/30
13.02.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   6/40
13.02.2018   KERJ   Kievarinkuja   Helppo   5/40
14.02.2018   KERJ   Hengenvaara   Helppo   5/67
15.02.2018   KERJ   Devilsfair   Helppo   4/40
16.02.2018   KERJ   Vähäpelto   Helppo   4/30
16.02.2018   KERJ   Devilsfair   Helppo   6/40
16.02.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   2/40
17.02.2018   KERJ   Devilsfair   Helppo   1/40
17.02.2018   KERJ   Kievarinkuja   Helppo   1/40
03.04.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   5/40
05.04.2018   KERJ   Helmwald   Helppo   1/30
06.04.2018   KERJ   Helmwald   Helppo   1/30
08.04.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   4/40
09.04.2018   KERJ   Helmwald   Helppo   1/30
10.04.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   6/40
10.04.2018   KERJ   Helmwald   Helppo   3/30
11.04.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   2/40
15.04.2018   KERJ   Helmwald   Helppo   4/30
18.04.2018   KERJ   Helmwald   Helppo   4/30
22.04.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   2/40
23.04.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   2/40
25.04.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   3/40
26.04.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   4/40
29.04.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   1/40
30.04.2018   KERJ   Turmeltaja   Helppo   1/40
18.05.2018   KERJ   Mörkövaara   Helppo   5/30
20.05.2018   KERJ   Gealan   Helppo   6/50
21.05.2018   KERJ   Mörkövaara   Helppo   3/30
22.05.2018   KERJ   Mörkövaara   Helppo   2/30
23.05.2018   KERJ   Mörkövaara   Helppo   2/30
24.05.2018   KERJ   Mörkövaara   Helppo   2/30
27.05.2018   KERJ   Mörkövaara   Helppo   4/30
06.05.2018   KRJ   Kärmeniemi   Helppo B   4/50
09.05.2018   KRJ   Kärmeniemi   Helppo B   5/50
21.06.2018   KRJ   Wyat Shetlands   Helppo B   2/34
25.06.2018   KRJ   Wyat Shetlands   Helppo B   1/34
01.07.2018   KRJ   Kärmeniemi   Helppo B   3/40
07.07.2018   KRJ   Kärmeniemi   Helppo B   5/40
15.07.2018   KRJ   Kärmeniemi   Helppo B   3/40
16.07.2018   KRJ   Kärmeniemi   Helppo B   4/40
16.03.2019   KRJ   Louhikartano   Helppo A   3/40
26.03.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo B   5/40
28.03.2019   KRJ   KK Bailador   Helppo A   2/40
28.03.2019   KRJ   KK Bailador   Helppo A   3/40
29.03.2019   KRJ   KK Bailador   Helppo A   2/40
31.03.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo B   1/40
01.04.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo A   5/40
04.04.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo B   6/40
05.04.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo B   2/40
05.04.2019   KRJ   Lupsakan Sh:t   Helppo A   1/30
05.04.2019   KRJ   Riimuvaara   Helppo A   4/30
05.04.2019   KRJ   Ristikallio   Helppo A   4/50
07.04.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo A   6/40
07.04.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo A   2/40
08.04.2019   KRJ   Riimuvaara   Helppo A   4/30
08.04.2019   KRJ   Riimuvaara   Helppo A   2/30
09.04.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo B   1/40
10.04.2019   KRJ   Riimuvaara   Helppo A   5/30
12.04.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo B   4/40
12.04.2019   KRJ   Lupsakan Sh:t   Helppo A   5/30
13.04.2019   KRJ   KK Bailador   Helppo A   2/40
13.04.2019   KRJ   Ristikallio   Helppo A   6/50
14.04.2019   KRJ   Lupsakan Sh:t   Helppo A   5/30
15.04.2019   KRJ   Ristikallio   Helppo A   4/50
16.04.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo A   2/40
17.04.2019   KRJ   Ristikallio   Helppo A   2/50
18.04.2019   KRJ   Routaruusu   Helppo A   5/40
19.04.2019   KRJ   Ristikallio   Helppo A   4/50
23.04.2019   KRJ   Ristikallio   Helppo A   7/50
24.04.2019   KRJ   Ristikallio   Helppo A   3/50
04.05.2019   KRJ   Riimuvaara   Helppo A   2/30
13.05.2019   KRJ   Riimuvaara   Helppo A   1/30
26.05.2019   KRJ   Riimuvaara   Helppo A   1/30
28.05.2019   KRJ   Riimuvaara   Helppo A   5/30
Näyttelyt
28.05.2018 NJ, Kärmeniemi, irtoSERT, päätuom. Jannica
29.03.2019 NJ, Norrgård, irtoSERT, päätuom. VP
15.04.2019 NJ, Susiraja, irtoSERT, päätuom. Lissu T.
01.09.2019 NJ, Hurmeen kisakeskus, MVA-SERT, päätuom. alaera

30.04.2019 VSR, Rotunäyttely, II-palkinto, tuom. Lissu T.
31.07.2019 VSR, Rotunäyttely, II-palkinto (LKV2), tuom. dookie
31.08.2019 VSR, Rotunäyttely, I-palkinto (LKV3), tuom. reibili

Päiväkirja

Näytä / piilota päiväkirja

Estevalmennus - valmentajana Mikael Sten (kirjoittanut omistaja)

Toinen Jennyn kauniista suomenhevosista, joita hän toi valmennettaviksi, oli huippusuloinen suokkineito, Hilipitappi, alias Hilppa. Raudikko oli luonteeltaan selkeästi tammamaisempi kuin toinen hevonen, jota Jenny oli aiemmin aamulla ratsastanut, mutta melko tottuneena nainen kiipesi paikoillaan steppailevan tammansa selkään. Jalustimet hän sääti pikavauhtia, ja ymmärsin kyllä miksi – Hilpalla ei ollut aikomustakaan pysyä paikoillaan kahta sekuntia pidempään. Kun Hilppa sitten lähti liikkeelle, se kyllä liikkui. Tälläkin kertaa Jenny sai verrytellä tammansa itsenäisesti. Sain Hilpasta heti sen käsityksen, ettei se tarvinnut kovinkaan suuria apuja toimiakseen moitteetta – päinvastoin. Kun Jenny ilmoitti olevansa valmis, päätin, että voisimme treenata sarjoja. Jenny oli tyytyväinen ehdotukseeni, joten muokkasin hiukan aiemmin rakentamaani rataa, ja annoin Jennylle luvan hypätä pari verkkaestettä ennen varsinaista rataa. Suuni loksahti auki järkytyksestä, kun näin, miten kovaa Hilppa meni. "VOLTILLE! Elä anna sen kaahailla tolla tavalla tai se kaatuu vielä kääntyessään ja jäät alle!" huusin äkkiä. Jenny näytti hiukan nololta, ja minua alkoi melkein harmittaa huutaminen, mutta en huutanut Jennylle – tai huusin, mutta en siksi, että hän olisi ollut huono ratsastaja – ei suinkaan. Hilpalla ratsastaminen vaati luultavasti hyvin paljon, varsinkin käsivoimia. Jenny teki kuitenkin työtä käskettyä, ja tällä kertaa lähestyminen sujui paremmin. Vieläkin melko vauhdikkaasti, muttei vaarallisen nopeasti. Sitten ratsukko pääsikin hyppäämään viiden esteen rataa, joka koostui yhdestä ristikosta, kahdesta pystystä ja yhdestä kahden esteen sarjasta. Jenny ylitti ensimmäisen esteen, metrin korkuisen ristikon, suurella ilmavaralla. En voinut kuin ihailla tamman hyppytyyliä, kun se hyppäsi toisen esteen, siniraidallisen pystyn ylitse. Seuraavana olevalle sarjalle tuli yksi kielto, joka johtui varmaan siitä, ettei tamma ollut nähnyt estettä kovinkaan hyvin mutkan vuoksi. Seuraavalla yrityksellä tamma kuitenkin hyppäsi sarjan oikein mallikkaasti. Samalla tyylillä sujui myös viimeinen este – korkealla, tyylipuhtaalla hypyllä. Ratsukko sai hypätä radan vielä kolme kertaa, kunnes päätimme lopetella valmennuksen onnistumiseen. Lyhyen maastolenkin jälkeen Jenny ja Hilppa pääsivät pitkälle kotimatkalle.


Maastoestevalmennus - valmentajana Christoffer Lindberg (kirjoittanut omistaja)

Olin saapunut valmentamaan Jennyn suomenhevosta Hilppaa. Ratsukko odotteli minua sovitulla sänkipellolla, johon on koottu syksyksi muutamia siirrettäviä maastoesteitä. Tarkoitus oli suorittaa pelkästään verryttely tällä alueella. Annoin Jennylle korvakuulokkeen jonka hän asensi korvaansa. Langattoman mikin avulla pystyn kommunikoimaan ratsastajan kanssa, vaikka hän olisikin hiukan kauempana tai sää olosuhteet ovat heikommat.

Aloitimme valmennuksen maapuomi ja kavaletti harjoituksilla, joissa seurasin ratsukon yhteistyötä. Kiinnitin huomiota Jennyn istuntaan ja etenkin apujen läpiviemiseksi Hilpalle asti. Tamma selkeästi otti hiukan itseensä pienet muutokset ratsastajassa ja tamma on melko varmasti haastava ratsastaa mikäli ratsastajat vaihtuisivat useasti. Hilppa ei voinnut yhtään sietää ratsastajan sisäpohkeen siirtoa aavistuksen taaemmaksi, vaan se alkoi vaihtelemaan laukkoja ja pukkailemaan. Jalka olisi kuitenkin saatava hiukan enemmän alle varsinkin näin perustyöskentelyssä, koska se parantaa tasapainoa rataesteillä. "Se on hiukan tempperamenttisellä tuulella tänään", Jenny totesi kun annoin luvan hetken huilahtaa ja tarkastaa mahavyön kireys. "Tuntuu neidistä lyötyvän luonnetta, ei varmaan ole ollut helpoin varsa", naureskelin.

Jatkoimme kavaletti harjoituksista verryttely hyppyihin pellolla olevien tukkien ylitse. Perus tukit olivat tammalle ihan helppoa kauraa, niin kuin tietenkin kuuluukin eikä sitä hämäännyt myöskään ylä-/alamäkeen hyppääminen. Tosin ratsastajalle tuli pienenä yllätyksenä hankalasta päivästä ja omasta pienestä lähestymisvirheestä aiheutuneen kompuroinnin seurauksena tamma otti suorastaan hatkat lähtien villiin laukkaan heitelleen peräänsä. Tästä intoutuneena aloimmekin "kaivamaan verta nenistämme" ja hiomaan lähestymisiä erilaisille estetyypeille. Etenkin A-este tuotti hankaluuksia tammalle vaikka se kuulemma on niitä hypännyt paljonkin kotosalla ja silloin tällöin kilpailuissa. Kiinnitin huomion Jennyn lähestymiskulmaan. Hän teki siitä hiukan hankalaa hevoselle, joka ei selkestikään ollut kaikkein parhaassa viressä eikä sillä ensimmäisenä ollut mielessä palvella ratsastajaansa, jos se ei auta häntä.

"Kokoajan hereillä ja valmiina sanomaan viimeinen sana. Tee tehtävistä sille naurettavan helppoja, vaikka sinun pitäisi tehdä enemmän töitä sen eteen. Tamma ei ole parhaimmillaan, mutta silti se hyppää mahtavasti ja tekee tehtävät mitä sille annetaan", rohkaisin Jennyä, joka alkoi selkeästi keräämään pientä painetta ja ärtymystä itseensä. Lähdimme siirtymään sänkipellolta kohti läheistä hiekkamonttua ja sen lähi metsiä. Onneksi minulle oli lainattu mönkiää käyttöön ja pääsin edeltä tarkastamaan esteet ja suunnittelemaan tehtäviä.

Hilppa päätti myös ettei aijo hypätä kuivahautaa, vaikka sen hyppää ongelmitta. Koska olemme ovelampia huijasimme tammaa ja lisäsimmekin haastetta rutkasti. Hyppäsimme ensin normi banketteja, jonka jälkeen hypättiin banketti, minkä päällä oli kuivahauta ja lopuksi bankettia onka edessäkin on hautaa. Samoilla kierroksilla taloesteen kautta kuivahaudan ylitse ja hannoverhaudan. Kun rytmi löytyy ja Jenny oli tekemässä asiat loppuun asti, ei Hilppa enään kiellellyt tai poistunut paikalta. Tyytyväinen ratsukko poistui valmennuksesta kevennellen kohti tallia. Pellon reunalla, jossa autoni minua odotti ja siellä Hilpan viltti ja Jennyn takki. Autoin molemmille takit ja luovutin mönkijän sitä hakeneelle miehelle.


Toinen varsominen - kirjoittanut omistaja

Hilpan elämänsä toinen kantoaika oli sujunut varsin mallikkaasti. Tamma voi hyvin alusta loppuun saakka, oli täysin oma itsensä ja liikkui vapaasti loppuun saakka. Varsaa pidettiin hieman yliajalla ja omistajaa varpaillaan varsomisen suhteen. Tämä oli Hilpan ensimmäinen varsominen Riimuvaarassa, sillä tamman ensimmäinen varsa oli syntynyt sen entisessä kodissa, Kärmeniemessä. Erityisesti tästä syystä varsomiskamerat oli asennettu tamman karsinaan jo hyvissä ajoin ja onneksi ne tällä kertaa myös toimivat, joten Hilppaa ei ollut välttämätöntä mennä heti häiritsemään talliin, kun varsominen vihdoin tänään aamuyöllä alkoi. Tamma hoiti homman turvallisesti alusta loppuun saakka itse. Ihmisen hommaksi jäi vain sitoa jälkeiset häntään kiinni, odottamaan irtoamista. Uusi tulokas osoittautui olevan hieman harkitsevaa sorttia ja pohdinkin aluksi onko varsalla kaikki kunnossa. Aikansa kuitenkin siinä elämänsä alkua ihmeteltyään varsa nousi vihdoin jaloilleen seisomaan, kerrasta yllättävän tukevasti. Kummasti Hilppa itse saattoi maitobaarin ulottuville ja varsan ei tarvinnut ensimmäisiä askeliaan ottaa. Varsa söi varsin hyvällä ruokahalulla ja osoittautui samalla orivarsaksi. Hilppa ja varsasyntynyt orivarsa saivat jäädä omaan rauhaan aamuun saakka, jolloin jälkeiset olivat irronneet normaalisti ja varsa oli selkeästi hieman vilkkaampi. Hilppa osoitti olevansa huolehtivainen emä. Kuten meillä aikaisemminkin on ollut tapana, saa tämäkin tamma ja varsa viettää ensimmäiset pari päivää rauhassa sisätiloissa keskenään ja sen jälkeen voidaan säiden salliessa pohtia sitä ensimmäistä ulkoilua.


Kouluvalmennus - valmentajana Airi Lehmus (kirjoittanut omistaja)

Hilppa oli ensivaikutelmaltaan utelias ja reipas tamma, joka liikkui jo heti alkuun ylimääräisiä tahmaamatta korvat hörössä. Oikeastaan tammaa katsoessa tuli ihan hyvälle mielelle! Ohjeistin ratsastamaan Hilppaa paremmin avuille väistättämällä sitä pohkeella: ympyrällä takaosaa ulos ympyrältä ja pitkillä sivuilla pieniä pätkiä avoa. Lämmittelyn aikana tamma rentoutuikin ja laski nenäänsä yläilmoista jo huomattavasti alemmas, muttei kuitenkaan vielä pyöristynyt muodoltaan.

Varsinainen työskentely aloitettiin reilun 20min huolellisen lämmittelyn jälkeen kolmikaarisella kiemurauralla ravissa niin, että keskimmäinen kaari tuli laukata. Kehotin kiinnittämään huomiota siisteihin siirtymisiin ja huolellisiin teihin. Huomasin heti ensimmäisellä suorituskerralla, että Hilpalle on paljon helpompi siirtyä siististi ravista laukkaan kuin laukasta raviin. Raviin siirtyminen ei ollut mitenkään siisti: tamma nosti päätä luotilinjalta ja ensimmäiset raviaskeleet olivat selätöntä kaahotusta. Korjasin vähän Jennyn käden paikkaa ja kehotin käyttämään paljon enemmän istuntaa, sillä Hilppa herkkänä selvästi vastusti vähän kädellä tehtyä pidätettä. Parilla toistolla siirtyminen raviin parani huomattavasti joten jossain sentään edistyttiin!

Kolmikaarisen jälkeen teimme hetken tehtäviä käynnissä. Tehtävään kuului käynnin lisäys, pysähdys, peruuttaminen ja raviin siirtyminen suoraan peruutuksesta muutaman askeleen ajaksi. Ravista siirryttiin taas takaisin käyntiin ja tehtäväkaavio alkoi alusta. Hilppa toimi todella pehmeästi ja hyvin, aivan yllätyin kuinka sulavasti se siirtyi raviin suoraan peruutuksesta! Kehuin ratsukkoa ja pyysin heitä seuraavaksi laukkaympyrälle, jolla tehtäisiin siirtymisiä harjoituslaukasta keskilaukkaan ja päinvastoin. Laukkatehtävä toistettiin molempiin suuntiin, jonka jälkeen kello oli rientänyt jo niin paljon että oli loppuverryttelyn aika. Olin Hilppaan todella tyytyväinen: vähän houkuteltuna se kokosi itseään upeasti tasoonsa nähden. Lisäksi tammalla oli jotain vieläkin tärkeämpää, herkkyyttä ja halua miellyttää ratsastajaansa.


Kolmas varsominen - kirjoittanut omistaja

Hilpan kolmas varsa oli aluksi suunnitelmissa jättää kotiin, mutta kantoaikana siitä tulikin tilaus eräälle toiselle suomenhevoskasvattajalle. Toisin kuin tamman aikaisempi Riimuvaarassa tapahtunut kantoaika, tämä oli kaikkea muuta kuin helppo. Väliin piti pitää sormet ristissä, että varsa pysyisi loppuun asti sisällä. Jostain kumman syystä tämä oli se kaikkein vaikein. Tallissa oli ollut yksi virusabortti tapaus kantoaikana ja pelkäsin tämänkin varsan menettämistä, mutta ihme ja kumma sielä pysyi. Hilppa oli myös itse paljon varovaisempi tämän kantoajan, haluttomampi liikkumaan lähes alusta pitäen ja tamma siksi jäikin hyvin ajoissa jo ratsastamatta. Omaehtoisestikin oli vähemmän aktiivinen liikkuja kuin normaalisti. Oli aivan selvää, ettei tätä tulevaa varsaa voinut pitää itsestäänselvyytenä. Tänään vihdoin, juuri ja juuri tämän päivän puolella, Hilppa sitten vihdoin aloitti varsomisen. Itse varsominen sujui lopulta hyvin ja varsa oli ulkona riittävän nopeasti ilman apuja. Varsa näytti voivan hyvin, oli jalkeilla suhteellisen pian syntymästään ja ruokaili hyvällä halulla. Sen sijaan tällä kertaa jälkeiset tuntuivat olevan tiukasti kiinni, ei auttanut vesipussien sitominen painovoiman avuksi, ei auttanut Hilpan vieminen hetkellisesti ulos yksin kävelemään, varsan jäädessä karsinaan odottamaan, joka on monen monta kertaa pelastanut tilaneen muiden tammojen kanssa. Varhain aamulla ei auttanut, kuin kaivaa kaapista oksitosiinia, piikittää sitä tammaan, ja soittaa päivystävä eläinlääkäri paikalle. Puolentoistatunnin kuluttua eläinlääkäri pääsi paikalle, juuri parahiksi näkemään, että ne jälkeiset todella siis putosivat. Tässä kohtaa ne olivat kuitenkin olleet aivan liian pitkään kohdussa, joten oli aika valmistella tamma kohtuhuuhteluun. Huuhtelun tulos oli ikävää nähtävää, kohtu oli selkeästi tulehtunut ja se kaipaisi useamman huuhtelukerran. Siltä seisomalta tamma laitettiin sulffakuurille ja alettiin toivoa parasta. Jossain kohtaa päivää sain soitettua varsan omistajalle sen syntyneen ja annoin samalla raportin tämän hetkisestä tilanteesta, varsa voi hyvin, mutta emän kanssa ollaan tulisilla hiilillä. Hilppa ei päältäpäin katsoenkaan näyttänyt voivan hyvin, mutta hoiti urheasti varsaansa niin huolella kuin vain voi. Eläinlääkäri tuli illalla uudelleen suorittamaan kohtuhuuhtelua, se oli hieman parempi, mutta kaipaisisi ainakin toiset huuhtelut seuraavan päivän aikana. Sovin samantein eläinlääkärin kanssa hänen tuloistaan seuraavana päivänä ja aloin toivomaan parasta.


Neljäs varsominen - kirjoittanut omistaja

Mietittiin Matiaksen kanssa pitkään teetettäisiinkö Hilpalla enää yhtään varsaa. Kovasti halusimme tammasta varsaa myös kotiin, mutta edellisen varsomisen jättämät kauhukuvat olivat edelleen tuoreessa muistissa. Lopulta päätettiin kuitenkin ottaa riski. Hilppa oli toipunut hienosti ja mitään esteitä ei eläinlääkärin puolesta ollut. Hilppa siis astutettiin Routaruusun orilla, jota olin jo hetken ihastellut.

Kaikista peloista huolimatta, Hilpan neljäs kantoaika sujui yhtä helposti kuin sen ensimmäinen Riimuvaarassa. Erityisesti tässä tapauksessa olin helppoudesta erittäin huojentunut. Tällä kertaa varsominen ei mennyt yliajalle, vaan Hilppa varsoi tällä kertaa aikaisemmin kuin koskaan aiemmin. Hieman siis pääsi yllättämään tamma edellisenä iltana vahatippojensa kanssa, mutta osattiinpa olla yö passissa varsomiskameralla. Tämän päivän puolella, hyvin pian keskiyön jälkeen, tamma sitten aloitti neljännen varsomisensa. Kun varsominen tuntui hieman pitkittyvän otin varmanpäälle ja menin itse hieman auttamaan vetämällä varsan lopulta ulos Hilpan supistusten tahdissa. Varsa onneksi näytti alustapitäen voivan hyvin ja oli melkoisen virkeä vastasyntyneeksi. Melko normaalissa ajassa tämä tammavarsa oli myös jalkeilla, monen yrityksen jälkeen, ja maitobaarilla ruokailemassa. Olin jälleen sitomassa tuttuun tapaan jälkeisiä häntään, kun ne yhtäkkiä putosivat suorastaan käsiin, nopeiten ikinä mistään omistamistani tammoista. Eipä siinä mitään, ei tarvinnut ainakaan aamuun jännittää irtoaako vai ei. Pystyi siis menemään turvallisin mielin nukkumaan muutamaksi tunniksi. Aamupäivän aikana pystyi toteamaan, että varsa on selvästi vahvistunut, se on valpas ja varsin luonteikkaankin oloinen. Hilppa eli jälleen emän elämään ollen varsastaan varsin huolehtivainen. Tuttuun tapaan tamma ja varsa saisi viettää muutaman ensimmäisen päivän rauhassa sisätiloissa keskenään, jonka jälkeen alettaisiin pohtia ensimmäistä ulkoilua.