Ratsastus harrastuksena

Ratsastusta pidetään joskus melko valitun joukon harrastuksena, mutta kyseessä on yllättävän yleinen liikuntamuoto. Erityisesti pääkaupunkiseudulla harrastajien määrää saattaa rajoittaa hinta, joka riippuu esimerkiksi tallin sijainnista. Tässä artikkelissa kerromme ratsastuksesta harrastuksena.

Kenelle ratsastus sopii?

Vaikka suurin osa ratsastuksen harrastajista onkin tyttöjä, sopii harrastus aivan yhtä hyvin myös pojille. Ratsastusharrastuksen aloittamiselle ei voida määrittää tiettyä minimi-ikää, mutta yleensä tallit pitävät alkeiskurssin ikärajana 7 tai 8 vuotta. Tunnit kestävät yleensä 45–60 minuuttia, mikä saattaa alle kouluikäisille olla liian pitkä aika, vaikka fyysinen koko ratsun selkään riittäisikin. Yläikärajaa ei tässä harrastuksessa ole, joten uuden lajin ehtii aloittaa vielä eläkevuosinakin.

Ikävuosien perusteella ratsastus sopii siis lähes kaiken ikäisille, mutta toki harrastukseen voi liittyä muita rajoituksia. Ratsastajan terveydentilan täytyy olla lajiin sopiva. Myös ratsastajien painosta puhutaan säännöllisin väliajoin, ja yleisen suosituksen mukaan ratsastajan paino saisi olla enintään 20–30 prosenttia hevosen painosta. Liian painava ratsastaja altistaa hevosen esimerkiksi rasitusvammoille.

Mitä varusteita ratsastukseen tarvitaan?

Toisin kuin usein luullaan, ratsastus ei vaadi ainakaan aluksi suuria varusteinvenstointeja. Ratsastajan tärkeimmät varusteet ovat ratsastuskypärä ja ratsastukseen sopivat kengät. Ratsastuskenkien hankkiminen ensimmäisiä ratsastuskertoja varten ei ole välttämätöntä, mutta on tärkeää, että ratsastuksessa käytettävissä kengissä on pieni korko, sillä koron ansiosta kenkä ei luiskahda jalustimesta läpi.

Turvaliivin hankkiminen voi olla ajankohtaista, jos ratsastus kiinnostaa vielä alkeiskurssivaiheen jälkeen. Mukavuutta lajin harrastamiseen tuovat ratsastushousut ja hanskat, joiden ominaisuudet on suunniteltu ratsastusta silmällä pitäen. Raipan käyttö voi olla tarpeellista joidenkin hevosten tai ponien kanssa, mutta suinkaan aina sitä ei tarvita.

Tallin ja ratsun valinta

Ratsastustalleja on Suomessa paljon. Eri tallien tuntivalikoima on erilainen, ja toki myös tallien ratsut ovat erilaisia. Siksi kannattaakin käyttää hieman aikaan siihen, että löytää omia tarpeita parhaiten vastaavan tallin.

Ratsastuksen tuntihinta vaihtelee muutamasta kymmenestä eurosta lähelle sataa euroa. Tyypillinen tuntihinta 60 minuutin tunnista on 30–40 euroa. Alkeiskurssien kesto on yleensä vähintään 10 tuntia, ja myös laskutus tapahtuu useamman tunnin erissä. Suosituimmilla talleilla on käytössään varausmaksukäytäntö.