Nauti hevosista maaseudulla

Suomi on harvaan asuttu maa, ja meillä on moniin muihin maihin verrattuna suhteellisen paljon metsiä, järviä ja muuta luontoa. Erityisen paljon luontoa ja tilaa elää on kehä kolmosen ulkopuolella, mikä näkyy myös asuntojen ja harrastusten hinnoissa sekä palkkatasossa. Tässä artikkelissa kerromme perustiedot hevosista ja poneista harrastuksena. Luonnollisesti tilaa vaativaan hevos- ja poniharrastukseen on enemmän mahdollisuuksia maaseutualueilla.

Hevosten ja ponien määritelmä

Ensiksi asiaan perehtymättömälle ponin ja hevosen erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa. Molemmat ovat nimittäin samaa lajia, mutta toisaalta hevosrodut ja ponirodut ovat erilaisia. Ponin ja hevosen erottaa toisistaan käytännössä vain säkäkorkeus: ponin säkäkorkeus on 148 cm tai vähemmän. Tätä korkeammat yksilöt luokitellaan hevoksiksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että poniroduissa on hevoskokoisia yksilöitä ja toisaalta hevosroduissa saattaa esiintyä pienikokoisia yksilöitä, jotka kokonsa puolesta voisivat olla poneja.

Luokituksella on merkitystä erityisesti hevosurheilun näkökulmasta. Poneja ja hevosia käytetään sekä ratsastuksessa että raviurheilussa, mutta ne kilpailevat omissa luokissaan. Erityisesti ratsastuksessa ponikokoiset yksilöt sopivat lähinnä lasten käyttöön, sillä ratsun hyvinvoinnin kannalta on määritetty painorajoitus, jonka mukaan ratsastaja saa yleensä painaa 20–30 % ratsun painosta. Painorajoista keskustellaan tasaisin väliajoin, sillä monet tallit ovat asettaneet harrastajille painorajoituksia, mikä ei välttämättä miellytä kaikkia ratsastukseen parin haluavia.

Hevosharrastukset

Ratsastus on perinteinen hevosharrastus. Ratsastus jaetaan edelleen kouluratsastukseen ja esteratsastukseen, ja molemmissa lajeissa voi myös kilpailla junioriluokista lähtien. Ratsastus on suosittu harrastus erityisesti tyttöjen keskuudessa, mutta laji sopii hyvin myös pojille ja miehille. Ratsastuksesta on tehty jopa oma terapiamuoto, jota voidaan käyttää esimerkiksi levottomien lasten keskittymiskyvyn parantamisessa.

Toisin kuin ratsastuksessa, raviurheilussa ihminen ei istu hevosen selässä vaan hevosen perässä olevan kärryn kyydissä. Ohjastaja antaa hevosella käskyjä, ja hevonen juoksee radalla kilpaa muiden hevosten kanssa. Raviurheilu on suosittua myös penkkiurheilijoiden keskuudessa.

Hevonen voi olla myös kotieläin ilman sen suurempaa harrastusajatusta. Maatiloilla koneet ovat korvanneet hevoset maatilan töiden tekemisessä, mutta toki pienimuotoisessa maatilan pidossa hevonen on edelleen oiva apuväline. Hevosen omistaminen edellyttää tallia, jossa hevonen voi majoittua ja jossa sitä hoidetaan, sekä riittävästi tilaa sen ulkoilemiseen. Siksi harrastus on Suomessakin edullisempaa ja väljempää maaseudulla suurimpien kaupunkien ulkopuolella.