Tila

Oriasema Muskettisoturit tai Muska, kuten sitä tallilaisten kesken kutsutaan, sijaitsee Etelä-Suomessa, tarkemmin sanottuna Hausjärvellä, joka on reilu 8800 asukkaan kunta Kanta-Hämeessä. Muskan tilukset on rakennettu aivan sen sisartallin, Huvitutin naapuriin ja käytämmekin esim. samoja maastoreittejä. Muska on keskellä rauhallista maaseutua, mutta ei voi sanoa, että olisimme keskellä-ei-mitään - hyvät kulkuyhteydet Suomen suurimpiin kaupunkeihin on vain kiven heiton päässä.

Tallipihaan ajetaan pitkää soratietä, joka päättyy muutamalle autolle kyhättyyn parkkialueeseen. Kun metsä väistyy avaran tallialueen tieltä, huomaa pienen kukkulan päälle rakennetun, punaiseksi maalatun maalaistyylisen tallin, viimeisen päälle pystytetyt ratsastuspuitteet sekä useat tarhat ja laitumet. Tallin taakse käveltäessä avautuu mäeltä näkymä hieman alemmas, laaksomaiseen muodostelmaan, jossa sijaitsee Huvitutti ja sen useammalle kymmenelle suomenhevoselle rakennetut puitteet.

Muskan ratsastusalueisiin kuuluu kaksi valaistua ja aidattua kenttää hiekkapohjalla. Suuremman kentän päädyssä on pieni katsomo ja kyseinen kenttä toimiikin estradina useimmissa kilpailutapahtumissa. Kenttien vieressä on tallin yhteyteen rakennettu, kenttiä hieman suurempi ja lämmityksellä varustettu maneesi, josta löytyy myös oma katsomonsa. Sateella ja pakkasella tämä tarjoaakin loistavan vaihtoehdon ratsastukseen. Maneesin kulmassa on pieni ulkovarasto, jossa säilytetään estekalustoa. Sieltä esteet on helposti siirrettävissä joko maneesiin tai ulkokentille.

Maastossa ratsastamiseen tarjotaan tietenkin myös mahdollisuus lukuisilla lenkeillä. Jokainen reitti on numeroitu ja merkitty tarkasti tolpilla, joiden ylälaidassa on aina kyseisen lenkin numero. Reittien pituudet vaihtelevat ja jokaisen lenkin tarkan matkan voit tarkistaa tallitoimiston seinällä olevasta kartasta. Maastoreitit ja alueet ovat vain Muskan sekä Huvitutin käytössä, joten niiltä ei pitäisi löytyä tuntemattomia vastaantulijoita. Yhden lenkin varrelta löytyy lisäksi itsekyhäiltyjä maastoesteitä ja muutama polku kulkee pienen järven ohi, jossa hevosia käydään kesäisin uittamassa.

Aidattuja tarhoja on kahdeksan, kaikki hieman eri kokoisia. Muskan orit tarhataan mieluiten aina yksin, mutta jokaisella on myös oma tarhakaveri, jonka kanssa orit voidaan poikkeustilanteissa tarhata. Metsän reunasta löytyy suuri, kahteen lohkoon jaettu laidun, joka on pääasiassa vain kesäkäytössä.

Muskassa hevosten hyvinvointi on erittäin tärkeää, jonka vuoksi rakensimme tallirakennuksen, joka sisältää kaikki tarvittavat modernit hienoudet ja parhaat mahdolliset puitteet orien karsinoille. Tallista löytyy paikat 20 hevoselle, minkä lisäksi tallista löytyy kaksi pesukarsinaa sekä tilat hevosten varusteille ja rehuille. Karsinat on rakennettu tilaviksi ja jaettu kahteen "siipeen". Karsinoista löytyy perusvarustuksena juoma-automaatti, rehukuppi sekä suolakivi telineineen. Hevosilla on mahdollisuus seurata karsinoiden ovien yli tallikäytävän tapahtumia, mutta tämä voidaan tarvittaessa myös estää puoliovien ansiosta.

Lantalaan ja kuivikekatokselle, jotka sijaitsevat tallin takana, pääsee nopeiten ns. välitilan suuresta sivuovesta. Kottikärryjä, talikoita, luutia sun muita säilytetään välitilan pesukarsinan ja oven välisessä tilassa. Pikkupaaleja säilytetään vintillä, josta niitä heitellään alas tarvittava määrä kolmen heinäluukun kautta.

"Välitilassa" on lisäksi satulahuone, rehuvarasto, pesukarsinat sekä tallitoimisto. Rehuvaraston ovi on pidettävä suljettuna kellon ympäri poikkeuksetta. Sinne on myös asiattomilta pääsy jyrkästi kielletty, jotta mitään vahinkoja ei pääsisi hevosten ruokinnassa tapahtumaan. Tallitoimisto toimii myös pienenä kahvihuoneena, josta löytyy toimistotyötilojen lisäksi pieni keittiö ja rentoutumistila.