Kilparatsastuksen monet muodot

Ratsastus on monipuolinen ja aina suosittu harrastus. Harrastuksen syventyessä saattaa syttyä kipinä ratsastuslajeissa kilpailemiseen ja itsensä haastamiseen uudella tasolla. Tässä artikkelissa kerromme kilparatsastuksen monista muodoista.

Kilpailujen luokittelu

Viralliset ratsastuskilpailut jaetaan eri luokkiin osallistujamäärän ja vaativuustason mukaisesti. Seurakilpailut ovat kilpailuista helpoimpia, ja niihin osallistuu yleensä vain lähiseudun omia ratsastajia. Tallien järjestämissä epävirallisissa harjoituskilpailuissa voi harjoitella kilpailemista ennen seurakilpailuihin osallistumista. Harjoituskilpailuissa on yleensä mukana myös talutus- ja puomiluokkia sekä kouluratsastuksen kilpailuja, joissa ohjelma ei vielä sisällä laukkaa.

Harjoituskilpailujen lisäksi kilpailun sääntöjä ja käytänteitä voi opiskella erillisissä koulutuksissa ja starttikursseilla. Myös ratsastuksenopettajat ja valmentajat osaavat ohjeistaa ja neuvoa kilpailemaan suuntaavaa ratsastajaa.

Kun ratsastaja on tottunut kilpailemiseen ja haluaa siirtyä seuraavalle tasolle, voi hän kokeilla taitojaan alueellisissa kilpailuissa. Alueellisten kilpailujen parhaat voivat edelleen mittelöidä kansallisissa kilpailuissa ja maan parhaat edelleen kansainvälisissä kilpailuissa.

Kenelle kilparatsastus sopii?

Ratsastusta voidaan pitää eräänä tasa-arvoisimmista kilpailulajeista, sillä siinä voivat kilpailla lähes kaikki ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ratsastus tunnetaan myös eräänä kuninkaallisten lempilajeista. Naiset ja miehet kilpailevat ratsastuksessa samoissa sarjoissa. Nuorimmille kilparatsastajille on omat luokkansa ja sarjansa, joiden vaatimustaso on sovitettu heille sopivaksi. Iäkkäimmät kilparatsastajat ovat eläkeikäisiä, ja hevoset voivat kilpailla vielä yli 20-vuotiainakin.

Menestys kilparatsastuksen kentillä edellyttää halun lisäksi hyvää taitoa toimia hevosten kanssa sekä kykyä ymmärtää hevosta. Hyvä kilparatsu puolestaan on tottelevainen, yhteistyöhaluinen ja urheilullinen. Myös rakenteen ja kunnon täytyy tietysti olla kilpaurheiluun sopiva.

Ratsastuksen lajit

Suomessa järjestettävissä ratsastuskilpailuissa voi kilpailla kaikkiaan yhdeksässä lajissa. Kaikissa niissä testataan eri tavoilla ratsastajan ja hevosen yhteistyötä ja sen sujuvuutta. Suosituimmat lajit ovat kouluratsastus, esteratsastus ja kenttäratsastus. Ratsastajainliitto järjestää myös esimerkiksi vikellyskilpailuja sekä valjakkoajoa, lännenratsastusta ja matkaratsastusta. Islanninhevosille on omat kilpailunsa.

Voiko kilparatsastuksessa menestyä?

Kilparatsastuksessa on mahdollista saavuttaa menestystä olympiatasolla saakka. Kuten muissakin urheilulajeissa, myös ratsatuksessa kansallisen ja kansainvälisen menestyksen saavuttaminen edellyttää vuosikausien määrätietoista ja pitkäjänteistä harjoittelua. Ammattitaitoinen valmennus on tärkeää menestyksen kannalta. Samoin on tärkeää, että ratsastajalla on hevonen, jonka kanssa hän voi kehittyä lajissa.