Kannattaako oman hevosen hankkiminen?

Onko hevosharrastus vienyt mukanaan siinä määrin, että pohdit oman ponin tai hevosen hankkimista? Jos vastasit myöntävästi, olet oikeassa paikassa. Tässä artikkelissa kerromme asioista, joita oman hevosen hankkimista harkittaessa kannattaa ottaa huomioon. Kerromme myös, mistä hevosia voi ostaa ja miten paljon resursseja hevoset tarvitsevat.

Hankinnan lähtökohdat

Ponin tai hevosen hankinnan lähtökohtana on yleensä vuosia jatkunut kiinnostus ja rakkaus tätä eläinlajia kohtaan. Yleensä hevonen hankitaan ratsastuskäyttöön, mutta toki hevosharrastuksessa on myös monia muita vaihtoehtoja. Lähtökohtana voidaan pitää sitä, että hevosen tai ponin ostoa suunnitteleva henkilö on ainakin jossain määrin perehtynyt hevosiin ja niiden hoitoon.

Ennen hevosen hankkimista

Ennen hankinnan tekemistä kannattaa ottaa selvää siitä, mitä hevosen omistaminen käytännössä tarkoittaa. Hevosen tai ponin omistaminen edellyttää aikaa, rahaa ja ymmärrystä hoidon periaatteista. Hevosta täytyy hoitaa ja liikuttaa useamman tunnin verran päivittäin siinäkin tapauksessa, että hevonen asuu tallilla, jossa on täysihoito. Hevosen omistaminen on sitovaa, joten hankinnasta kannattaa keskustella jo suunnitteluvaiheessa koko perheen kesken.

Hevosen pito on myös kallista, joten taloudellisten resurssien riittävyys tulee punnita tarkkaan ennen hevoshankkeeseen ryhtymistä. Nelijalkaisesta ystävästä koituu paitsi kuukausittaisia kustannuksia, myös erilaisia juoksevia kuluja esimerkiksi hevosen sairastuessa. Kustannusten tai sitovuuden vuoksi hevosta tai ponia ei missään tilanteessa tulisi hankkia hetken mielijohteesta, vaan tarkkaan harkittuna hankintana.

Hinta ja hankintakanavat

Hevosen tai ponin voi hankkia monia hankintakanavia pitkin. Mitä enemmän asiantuntija olet ja mitä paremmin osaat itse arvioida hevosen omininaisuuksia ja kuntoa, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on löytää juuri sellainen hevonen, jota etsit.

Hevosia voi ostaa joko talleilta, erityisten välitysyristen kautta tai suoraan yksityishenkilöiltä. Myös ulkomailta ostaminen on yleistä, mutta harkittaessa hevosen hankkimista ulkomailta täytyy sekä myyjän että hevosen taustat tarkistaa huolellisesti. Hevosta ei koskaan pitäisi ostaa ilman asianmukaisia papereita hevosen terveydentilasta ja sukutaustasta. Hintaan vaikuttaa merkittävästi paitsi hevosen sukujuuret, myös sen tähänastinen menestys kilpakentillä. Edullisimmat hevoset vaihtavat omistajaa muutamalla tuhannella eurolla, mutta kalleimmista saa pulittaa kymmeniä tuhansia euroja. Vuokraus on hyvä vaihtoehto ostamiselle.