Talliesittely

Huvitutti sijaitsee vanhalla hevostilalla Kanta-Hämeen maakunnassa. GPS:n mukaan tarkempi osoite on Hausjärvellä, joka on reilu 8000 asukkaan kunta aivan Riihimäen naapurissa. Tallit on rakennettu useiden kilometrien päähän kaupungin keskustasta, mutta silti erinomaisten kulkuyhteyksien läheisyyteen.
Tallipihaan ajetaan pitkää soratietä, joka päättyy suurehkoon parkkialueeseen. Kun metsä väistyy avaran tallialueen tieltä, huomaa suuren punaiseksi maalatun tallirakennuksen ja sitä ympäröivät lukuisat tarhat sekä laitumet. Tallin takaa kurkistaa maneesi ja ratsastuskentät. Hieman syrjemmässä kaikesta vilinästä seisoo asuinrakennukseksi remontoitu vanha toimistorakennus sekä omistajaperheen rintamamiestalo. Lämpöisinä kesäpäivinä sen pihassa saattaa nähdä juoksentelemassa pienen prinsessan, joka on pukeutunut vaaleanpunaiseen röyhelömekkoon, päässään hopeinen muovikruunu.

© Kata © Kata © Kata © julinvapaat

Tallin ratsastusalueisiin kuuluu kaksi valaistua ja aidattua kenttää hiekkapohjalla. Suuremman kentän päädyssä on pieni katsomo ja tämä kenttä toimiikin estradina useimmissa Huvitutissa järjestetyissä tapahtumissa. Kenttien vieressä on niitä hieman suurempi, lämmityksellä varustettu maneesi, josta löytyy myös oma katsomonsa. Sateella ja pakkasella tämä tarjoaakin loistavan vaihtoehdon ratsastukseen. Maneesin kulmassa on pieni ulkovarasto, jossa säilytetään estekalustoa. Sieltä esteet on helposti siirrettävissä joko maneesiin tai ulkokentille.
Maastossa ratsastamiseen tarjotaan mahdollisuus lukuisilla maastolenkeillä. Jokainen reitti on numeroitu ja merkitty tarkasti tolpilla. Reittien pituudet vaihtelevat ja jokaisen lenkin tarkan matkan voit tarkistaa tallitoimiston seinällä olevasta kartasta. Maastoreitit ja alueet ovat vain Huvitutin käytössä, joten siellä harvemmin tupsahtaa esiin täysin vieraita ihmisiä. Kahden lenkin varrelta löytyy myös itsekyhäiltyjä maastoesteitä ja muutama reitti kulkee pienen järven ohi, jossa hevosia käydään kesäisin uittamassa.

Aidattuja tarhoja on kaiken kaikkiaan neljätoista, kaikki hieman eri kokoisia. Hevoset tarhataan noin kolmen ryhmissä aina kun mahdollista. On erittäin tärkeää, että hevoset eivät eksy muiden kuin tarhakaveriensa kanssa samaan tilaan. Poikkeuksena ryhmätarhauksesta on varsaiän ohittaneet orit, jotka tarhataan mieluiten aina yksin. Metsän reunasta löytyy suuri, kahteen lohkoon jaettu laidun tallimme tammoille ja vielä vieroittamattomille varsoille. Aivan tallialueen reunalla alueen yli virtaa pieni puro ja ori laidun löytyy noin 400 metrin päästä siitä. Suuret laitumet ovat pääasiassa vain kesäkäytössä.

© Kata © Kata © Kata © Kata

Tallissa on paikat 60 hevoselle, minkä lisäksi sieltä löytyy kaksi pesukarsinaa sekä tilat hevosten varusteille ja rehuille. Meille hevosten hyvinvointi on kaiken a ja o. Karsinoista on tehty tilavia ja ne on jaettu useampaan eri "siipeen", jotta niille on saatu mahdollisimman hyvät puitteet. Karsinoista löytyy perusvarustuksena juoma-automaatti, rehukuppi sekä suolakivi telineineen. Hevosilla on mahdollisuus seurata karsinoiden ovien yli tallikäytävän tapahtumia, mutta tämä voidaan tarvittaessa myös estää puoliovien ansiosta.
Lantalaan ja kuivikekatokselle, jotka sijaitsevat tallin takana, pääsee nopeiten ns. välitilan suuresta sivuovesta. Kottikärryjä, talikoita, luutia sun muita säilytetään välitilan pesukarsinan ja oven välisessä tilassa. Pikkupaaleja säilytetään vintillä, josta niitä heitellään alas tarvittava määrä kolmen heinäluukun kautta. "Välitilasta" löytyy lisäksi satulahuone, rehuvarasto, pesukarsinat sekä nykyisin myös tallitoimisto. Rehuvaraston ovi on pidettävä suljettuna kellon ympäri poikkeuksetta. Sinne on myös asiattomilta pääsy jyrkästi kielletty, jotta mitään vahinkoja ei pääsisi hevosten ruokinnassa tapahtumaan.

Vähän syrjemmällä, omistaja perheen talon läheisyydessä on vanha toimistorakennus, joka kesällä 2016 remontoitiin työntekijöiden taukotilaksi. Rakennuksen yläkertaan syntyi myös kaksi asuntoa, joista toisessa asuu Huvitutin oma tallimestari yhdessä poikansa kanssa. Toinen asunto on tällä hetkellä tyhjillään ja toimii pääasiassa vierasasuntona.


Henkilökunta

Koska arki Huvitutissa on aina yhtä sirkusta, on meilläkin oltava se vastuullinen tirehtööri, joka viilettää eteenpäin kuin Duracell-pupu. Luojan lykky kai, että tallinomistajatar Jenny Routamaa on juuri sellainen henkilö. Kolmenkymmenen kieppeillä oleva nainen on pohjattoman jääräpäinen ja kunnianhimoinen, joka viikosta toiseen juoksee hevostensa kanssa kilpailuissa ja näyttelykehissä. Siinä sivussa Jenny hoitaa kotia, eskari-ikäistä tytärtään ja tietenkin sitä vähän isompaa poikaa, johon Jenny tulisesti aikanaan rakastui. Pienestä pitäen hevostalleilla pyörineellä naisella on ratsastajana yli kahden vuosikymmenen kokemus ja tämä heijastuu selvästi myös tapaan, jolla hän hevosia käsittelee. Vaikka Jenny on kivenkova Lappeenrantalainen, päätyi hän lopulta asumaan Hausjärvelle, kun hän kaikkien yllätykseksi peri isoenonsa vanhan hevostilan. Siitä pienestä kunnasta Kanta-Hämeessä, löytyikin sitten paljon enemmän, mitä aluksi saattoi odottaa.

Perheen toinen pääpiru - se hiljaisempi - on Eljas Routamaa, mies joka parantumattomasti hurahti hevosvoimiin - tosin bensalla kulkeviin - jo pikkupoikana. Ahkera, kotihiirenä viihtyvä Eljas on vaimonsa täysi vastakohta ja välillä tuntuu, että miesparka ei saa sanaa suustaan vaimon hölöttäessä. Eljas on ammatiltaan automekaanikko ja työskenteli ennen Hausjärvellä, pienellä korjaamolla, mutta korjaa autoja nykyään omissa nimissään tallialueen vanhassa ladossa. Varsinaiseksi hevosmieheksi Eljasta ei voi laskea, mutta kyllä hän on aina innolla mukana tallin touhuissa. Talleilla Eljas pyörii ylimääräisenä apukätenä samalla korjaillen rikkoutuneita puitteita.

Jenny ja Eljas tapasivat ensimmäisen kerran jo kotikonnuilla Lappeenrannassa, jossa he molemmat suorittivat lukion. Tulisesti syttynyt romanssi sammui kuitenkin pian lakkiaisten jälkeen, kun Jenny muutti pois opintojensa perässä ja Eljas lähti armeijaan. Pari tapasi uudelleen kuutisen vuotta myöhemmin Hausjärvellä, kun Jenny oli juuri muuttanut paikkakunnalle. Pian tapaamisen jälkeen vanha rakkaus roihahti taas eloon. Eljas muutti Jennyn luo jo seuraavana kesänä ja häitä vietettiin vuotta myöhemmin. Pari toivotti tervetulleeksi ensimmäisen lapsensa, Siirin marraskuussa 2011.

© Dawid Loubser (CC BY-NC-SA 2.0) © Dawid Loubser (CC BY-NC-SA 2.0)
Jenny & Eljas Routamaa

Näin suurta tallia ei millään keinoin pyöritetä ilman lisävoimia, jotka auttavat huolehtimaan käsiin räjähtäneestä hevosmäärästä. Näistä 'käskyläisistä' ensimmäinen on tallimestari- nimikkeellä toimiva Ilona Meriläinen, joka on ollut Jennyn paras ystävä jo vaippaikäisestä taaperosta asti. Luonteeltaan Ilona on ystävällinen, ulospäinsuuntautunut ja eläinrakas. Vapaa-aikanaan nainen viettää aikaansa ratsastellen maastossa ja pitkien romaanien parissa, oman lapsen kanssa puuhailua unohtamatta. Ilona on aina loistanut kielissä ja päättikin siksi opiskella matkaoppaaksi. Valmistumisen jälkeen Ilona lähti töihin Turkkiin. Kuusi vuotta myöhemmin nainen palasi kotiin saatuaan tietää olevansa raskaana ja haluten kasvattaa lapsensa Suomessa. Raskausaikana Ilona työskenteli hotellin vastaanottovirkailijana Kouvolassa ja palasi samaan työhön myös äitiyslomansa jälkeen. Ilonaa ei kuitenkaan koskaan oltu tarkoitettu toimistotyöhön, joten Jennyn tarjotessa paikkaa hevoshommissa, nainen tarttui siihen empimättä. Ilona asuu piharakennuksen kolmiossa yhdessä poikansa, Pessin kanssa.

Keväällä 2015 Huvitutin työntekijöihin liittyi Juuli Haapala. Nainen on luonteeltaan lempeä ja rauhallinen. Ratsastukseen Juuli tutustui jo ala-asteella mikä varmasti vaikutti myös naisen uravalintaan. Opiskeluaikoina Juuli rakastui erityisesti kouluratsastukseen, vaikka viihtyy kyllä myös estekentilläkin. Juuli on kotoisin Pohjanmaalta, josta hän 16-vuotiaana muutti opiskelupaikan perässä Ypäjälle, valmistuen ratsastuksenohjaajaksi kolme vuotta myöhemmin. Tämän jälkeen nainen suoritti myös hevostenvalmentaja-koulutuksen suuntautuen ratsuvalmennukseen. Suoritettuaan tutkinnon, nainen päätyi työskentelemään Tampereelle, suomalaisiapuoliverisiä kasvattavalle kilpatallille, jossa työskenteli parisen vuotta kunnes saapui Huvituttiin lomasijaiseksi ja sille tielle sitten jäi. Juuli asuu Hausjärven keskustassa yhdessä avomiehensä kanssa ja käy sieltä käsin Huvitutissa valmentamassa ratsukoita kilpailuja varten ja opettamassa Siirille sekä Pessille ratsastuksen saloja.

© virginiaz © Equinelovexo
Ilona & Pessi Meriläinen, Juuli Haapala

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä on tietenkin vielä meidän tallityöntekijät, jotka ottavat vastuuta eri hevosten siisteydestä ja liikutuksesta valmennusohjelmien mukaisesti. Katri Virtanen, 21, valmistui muutama vuosi sitten hevostenhoitajaksi. Huvitutin ensimmäisiä työntekijöitä, jonne päätyi opiskeluaikana suoritetun työharjottelun kautta ja mukana ollutkin lähes alusta asti. Luonteeltaan ehkä aavistuksen kärkäs ja suorasukainen, mutta nuoresta iästään huolimatta erittäin taitava ratsastaja. Elisa Lahtinen, 24, on hevostenhoitajaksi itsensä lukenut nuori nainen. Ensivaikutelmalta ehkä hieman tuima, mutta pohjimmiltaan kuitenkin sydämellinen ja hiukan ujo tyttö. Taitava esteratsastaja. Huvituttiin hän päätyi pikkuserkkunsa Juulin kautta. Johan Pérez, 25, herrasmies henkeen ja vereen. Luonteeltaan rento, huumorintajuinen ja ystävällinen. Tomera työntekijä, vaikka saattaa antaa itsestään hieman yksinkertaisen kuvan. Ratsastanut vain viitisen vuotta, mutta menoa se ei ole haitannut. Johanin isä on kotoisin Espanjasta, mutta tullut aivan pienenä Suomeen. Huvituttiin saapui kesällä 2015 Henryn apupojaksi, mutta päätyikin talliapulaiseksi. Annika Kemppi, 28, on ammatiltaan edellä mainittujen tyttöjen tapaan hevostenhoitaja. Luonteeltaan hyvin määrätietoinen, rehellinen ja kokenut hevosnainen. Rohkea ja peloton myös vauhdikkaimpien orien kanssa. Huvitutin uusimpia työntekijöitä, mukaan remmiin astui marraskuussa 2016.

© Saffron Blaze © Iurii Konoval © Noam Chen (CC BY-SA 2.0) © Danny VB
Vasemmalta oikealle: Katri Virtanen, Elisa Lahtinen, Johan Pérez ja Annika Kemppi