Hevoset ja uhkapelaaminen

Hevonen oli ehkä vielä pari vuosisataa sitten elintärkeä kotieläin, jolla päästiin liikkumaan kylästä toiseen ja saatiin tehtyä raskaat metsätyöt helposti. Lisäksi taistelukentillä hevonen oli tärkeässä osassa, sillä ratsuväki oli yleensä minkä tahansa armeijan eliittiä. Sittemmin hevosesta on tullut lähinnä eläin, jonka kanssa on mukava harrastaa.

Nykyaikaan kuuluu myös kaupallistaminen, eikä hevonen ole tässä asiassa poikkeus. Harva on havahtunut siihen, kuinka monella tapaa ja kuinka syvällisesti kuvailemme hevosia kirjallisuudessa, viihteessä ja elämässä noin yleensä. Mutta miksi näin tehdään? Eikö ole muka olemassa jotain kiinnostavampaa eläintä?

Hevoskuvia kulttuurissamme

Kuten jo aiemmin mainittu, hevosen rooli oli menneisyydessä erittäin keskeinen monella elämän eri osa-alueella. Tästä johtuen kuva hevosesta on piirtynyt monien mieleen juuri tietynlaisena. Kun kuulemme sanan hevonen, mitä tulee ensimmäisenä mieleen? Vastaus on yleensä reipas työeläin maatilalla, cowboyn väsymätön kumppani tai ritarin uljas ratsu. Mielikuvat ovat siis aina positiivisia, vaikkei hevosta juurikaan nosteta jalustalle: se tekee sen, mitä täytyy ja on vaikeuksista huolimatta ihmisen rinnalla. Hevoset kuuluvat myös niihin harvoihin ja valittuihin eläimiin, joille annamme harkittuja nimiä. Tunnetuimpien hevosten nimet muistetaan vielä vuosisatojen jälkeen.

Koska kuvaamme hevoset niin positiivisessa valossa ja liitämme niihin niin myönteisiä mielikuvia, ovat ne löytäneet tiensä jokaiseen viihteen muotoon. Esimerkiksi Slots io on havahtunut tähän ja hevosaiheet kuuluvat vakituisena osana pelien aiheisiin.

Hevosurheilu ja vedonlyönti

Hevosurheilun piirissä lyödään vetoa samalla tavalla ja innostuksella kuin vaikkapa jääkiekon ja jalkapallon piireissä. Vanhalta nimeltään Toto oli Suomessa se instanssi, jossa lyötiin vetoa koko hevosurheilun saralla. Nykyisin tämä kuuluu Veikkauksen piiriin. Hevosurheilun vedonlyöntiin ei välttämättä pääse yhtä helposti mukaan kuin muun urheilun kohdalla, mutta tämä on toisaalta oiva tapa tutustua muihin lajista innostuneihin.

Vinkkejä ja muutenkin mukavaa lukemista hevosurheilusta löytyy Hevosurheilu.fi-nimisestä lehdestä. Lehti on tarkoitettu kaikille hevosurheilun ystäville sekä niille, joita kiinnostaa vaikkapa kisoissa menestyvien hevosten jalostus. Sisältö painottuu kotimaan piireihin, mutta myös Suomen ulkopuolelta löytyy kirjoituksia; onhan hevosurheilu yhtä kansainvälistä kuin mikä tahansa muukin urheilu.